Mindre nästäppa med eko-vin
Men överläkare Morgan Andersson vid Universitetssjukhuset i
Lund tycker ändå att hans misstankar har stärkts.
Fjorton personer som tidigare visat sig vara överkänsliga
mot rödvin deltog. De fick vid tre olika tillfällen prova
på tre olika sorters vin: ett australiskt och ett franskt
rödvin som framställts på konventionellt sätt samt
ekologiskt framställt rödvin från Italien. De var själva
ovetande om vilket vin de fick.
Medan de två första vinerna överlag framkallade besvär,
framför allt i form av nästäppa, ledde eko-vinet nästan
inte till några besvär alls.
-Vi vet inte vilken mekanism som ligger bakom, men det
skulle kunna vara något man tillsätter vinet, säger Morgan
Andersson till TT.
Men det går inte att utesluta att skillnaden mellan de
olika vinerna beror på att de är gjorda på olika sorters
druvor, understryker han.
Tidigare forskning har visat att fyra procent av 10 000
tillfrågade upplever besvär i form av en reaktion i näsan
när de dricker alkohol. De flesta uppger att det är just
rödvin som orsakar problem.