Nyheter

Mindre nästäppa med eko-vin

Blir du täppt i näsan av rödvin? Forskare i Lund misstänker att eko-vin kan vara räddningen för de överkänsliga som ändå vill ta sig ett glas. Studien är liten och utfallet inte alldeles kristallklart.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2008
Huruvida kvinnan på bilden blir täppt i näsan av rödvi är oklart. Arkivbild: Scanpix
Huruvida kvinnan på bilden blir täppt i näsan av rödvi är oklart. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Men överläkare Morgan Andersson vid Universitetssjukhuset i

Lund tycker ändå att hans misstankar har stärkts.

Fjorton personer som tidigare visat sig vara överkänsliga

mot rödvin deltog. De fick vid tre olika tillfällen prova

på tre olika sorters vin: ett australiskt och ett franskt

rödvin som framställts på konventionellt sätt samt

ekologiskt framställt rödvin från Italien. De var själva

ovetande om vilket vin de fick.

Medan de två första vinerna överlag framkallade besvär,

framför allt i form av nästäppa, ledde eko-vinet nästan

inte till några besvär alls.

-Vi vet inte vilken mekanism som ligger bakom, men det

skulle kunna vara något man tillsätter vinet, säger Morgan

Andersson till TT.

Men det går inte att utesluta att skillnaden mellan de

olika vinerna beror på att de är gjorda på olika sorters

druvor, understryker han.

Tidigare forskning har visat att fyra procent av 10 000

tillfrågade upplever besvär i form av en reaktion i näsan

när de dricker alkohol. De flesta uppger att det är just

rödvin som orsakar problem.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.