Annons
Nyheter

Mindre gratis via Google

Nu kan tidningar begränsa antalet nyhetsartiklar som kan läsas gratis från Google. Det efter kritik från medieföretag om att sökmotorn tjänar pengar på deras nyheter.
Nyheter • Publicerad 3 december 2009
Foto: 

Konflikten har handlat om nyhetssajter där läsarna måste vara prenumeranter eller registrerade för att kunna se vissa artiklar. Det gäller till exempel Wall Street Journal och Washington Post.

Genom Google har läsare dock kunnat se artiklarna utan att betala. Men nu har Google bestämt sig för att erbjuda de nyhetssajterna en lösning.

Annons

Från och med nu ska användare som klickar på fler än fem betalartiklar under en dag omdirigeras till en sida för registrering, rapporterar Svenska Dagbladet.

Beslutet ses som ett svar på den kritik som Google fått från stora mediebolag. De har hävdat att Google drar till sig annonspengarna på nätet från tidningarna med hjälp av deras journalistik.

I mediebranschen pågår diskussionen om hur tidningarn ska kunna ta betalt på nätet för att kunna fortsätta att göra kvalitetsjournalistik trots att färre läser papperstidningar idag. Men de sajter som försöker ta betalt tappar ofta stort i läsningarn, skriver Svenska Dagbladet.

Sandra Stendahl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons