Annons
Nyheter

Miljövänner har mindre gift i urinen

De som äter ekologiska livsmedel har betydligt lägre halter av bekämpningsmedel i urinen än de som äter vanlig mat, visar en studie vid universitetssjukhuset i Lund.
Nyheter • Publicerad 23 december 2005

En forskargrupp vid yrkes- och miljömedicinska kliniken i Lund har analyserat urinprover som togs 2004 hos 43 män och 57 kvinnor.

Tidigare har det gjorts liknande internationella studier och den skånska studien bekräftar nu att man via maten får i sig en mängd olika bekämpningsmedel. Analyserna omfattade sex substanser – tre växtgifter och tre svampmedel.

Annons

– Visserligen handlade det om låga halter, men jag tycker ändå man kan fråga sig vad cocktailen av alla främmande ämnen kan ha för betydelse för hälsan, säger Margareta Littorin, överläkare och ansvarig för studien, till tidningen Råd&Rön.

De som medverkade i undersökningen fick fylla i en enkät och svara på frågor om levnads- och kostvanor. Även här bekräftas vad internationella studier visat, att halterna bekämpningsmedel i urinen är betydligt lägre hos dem som väljer ekologiska produkter.

Forskarna ska nu gå vidare och söka efter andra bekämpningsmedel i urinproverna. Forskningen stöttas av Naturvårdsverket. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons