Annons
Nyheter

Miljötillstånd för ny gasledning i Fredshög

Baltic Gas Interconnector (BGI) får miljötillstånd från regeringen för den planerade naturgasledningen mellan Rostock och Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 17 september 2004

Avsikten är att ledningen ska komma i land vid Fredshög i västra delen av Trelleborgs kommun.

Baltic Gas Interconnector (BGI) har fått miljötillstånd av regeringen för en naturgasledning mellan Rostock i Tyskland och Trelleborg i Sverige. Ledningen ska komma i land vid Fredshög i västra delen av Trelleborgs kommun, där en mottagningsstation ska byggas. Syftet med ledningen är att binda ihop naturgasnäten i Sverige, Tyskland och Danmark.

Annons

I samarbetet om BGI ingår Sydkraft, Norsk Hydro, Energi E2, Danmark samt VNG Verbundnetz Gas, Tyskland.

Den planerade ledningen blir 210 kilometer och har beräknats kosta 2,4 miljarder kronor.

Ledningen ska inledningsvis kunna transportera 30 TWh naturgas och senare upp till 100 TWh. – Det här är en viktig ledning för försörjningstryggheten och energiförsörjningen i södra Sverige, säger näringsminister Leif Pagrotsky i en kommentar till regeringens beslut.

Beslutet omfattar endast den del av gasledningen som ska byggas på svenskt territorium och inom den svenska ekonomiska zonen i vattnet. Tillståndet gäller enligt miljöbalken. Gasledningen ska dock även prövas i miljödomstolen, där de närmare villkoren för de delar av ledningen som dras i sjön ska utformas.

Leif Pagrotsky ser även andra fördelar med BGI: s gasledning.

– Den bidrar också till att skärpa konkurrens på naturgasmarknaden, säger han.

BGI har nu fått tillstånd från Tyskland och Sverige. – Men fortfarande saknas formellt tillstånd från Danmark, säger Per Lindell, vd på Sydkraft Gas.

Det finns fortfarande en del problem som måste lösas innan beslut om att bygga ledningen kan fattas, menar Per Lindell.

Han nämner bland annat osäkerheten om beskattningen inom kraftvärmen.

Beslut om att bygga ledningen kan fattas tidigast under 2005. Efter ett beslut tar det ungefär tre år innan naturgasledningen står klar att användas.

Annons

Initiativtagarna i projektet siktar in sig på att introducera gasen i Mellansverige också.

" Vi vet att efterfrågan från industrin är stor och att marknaden för fordonsgas kommer att växa betydligt, säger Per Lindell.

Naturgasen konkurrerar med framför allt kol och olja inom industrin, som fordonsbränsle och som bränsle i kraftvärmeverk.

Mottagningsstationen vid Fredshög beräknas bli cirka 20 000 kvadratmeter stor och ska utformas så att den smälter in i landsbygdsmiljön.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons