Annons
Nyheter

Miljötillstånd för Barsebäckslagring

Barsebäck får klartecken av mark-och miljödomstolen i Växjö att bygga ett tillfälligt lager för radioaktivt avfall vid det stängda kärnkraftverket. Men det är osäkert om det blir något. Kävlinge kommun säger nej till ett bygglov.
Nyheter • Publicerad 4 december 2012

Kommunen är orolig för att lagret blir permanent och vill använda den kustnära marken till bostäder när verket rivs.

– Vi kommer att säga nej och har även stöd från Region Skåne, säger kommunalrådet Pia Almström (M).

Annons

De radioaktiva delarna ska sedan transporteras från det tillfälliga lagret till det utbyggda lagret för låg- och mellanaktivt avfall som planeras vid Forsmark i Uppland. Utbyggnaden där har inte börjat, och först 2022 väntas bygget vara klart.

Barsebäcksverket anser att ett tillfälligt lager gör att rivningen kan ske snabbare och säkrare. En tidigare ansökan om bygglov har dragits tillbaka.

– Vi vill jobba i samklang med kommunen och har inlett diskussioner för att få en förståelse för detta, säger Per-Gunnar Ceder, vd på Barsebäck Kraft.

Företaget vill ha tillgång till lagringsbyggnaden från 2015, och räknar med att behöva den till 2022. Byggs den inte blir det radioaktiva materialet kvar i reaktortankarna tills anläggningen rivs.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons