Annons
Nyheter

Miljoner till stärkta fiskebestånd

Fiskeriverket satsar 28 miljoner kronor för att stärka fiskbestånden och den biologiska mångfalden i de svenska vattendragen.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2003

- Av beloppet får Skåne drygt en miljon kronor till fiskevårdsinsatser och 100 000 kronor till fisketillsyn. Det var ungefär vad vi ansökt om konstaterar Johan Wangström, fiskeridirektör vid Länsstyrelsen i Skåne. Länstyrelsen kommer att att satsa pengar på ett projekt i Holjeån och ge ett bidrag till Kristianstads kommun för åtgärder vid en kvarnanläggning långt upp i Vramsån. - I båda fallen handlar det om att vi skall förbättra för öringen, konstaterar Johan Wangström. Pengar satsas också för försöka rädda flodpärlmusslan i Vramån. Arten anses vara utrotningshotad. - Vi har problem med föryngringen i vattendraget. Kommunen har ju med hjälp av OVL kunnat satsa rätt mycket pengar för att rädda flodpärlmusslan. Det finns idéer att försöka hitta flodpärlmusslans tillbakagång i våra vattendrag. Det tycks som om mänsklig påverkan på vattenkvaliteten och övergödning är orsaken, menar Johan Wangström. Just nu kikar Länsstyrelsen på olika projekt. - I Holjeån tittar vi på vandringshinder vid Östafors och vid Biån vid Villands Vånga. Utredningar pågår och sedan skall diskussioner föras med Ivösjösjöns fiskevårdsområde kring åtgärderna, konstaterar Johan Wangström. Text: Lars Åström

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons