Annons
Nyheter

Miljon-bidrag till Österlen

Ystad-Österlenregionen får en miljon kronor i bidrag från Region Skåne för att främja film/kultur och den gemensamma näringsutvecklingen.
Nyheter • Publicerad 2 december 2005

En förutsättning för bidraget är att de fem kommunerna (Sjöbo, Simrishamn, Ystad, Tomelilla och Skurup) tillsammans skrapar ihop ytterligare en miljon.

– Det här är viktigt. Bra att få medel som vi kan använda gemensamt, säger Christer Akej, ordförande i Simrishamns kommunstyrelse.

Annons

För tredje året i rad får sydöstra Skåne denna regionmiljon med syftet att stärka tillväxten genom marknadsföring och genom att stabilisera filmindustrin. Av 2005 års pengar går hälften till filmprojektet i Ystad.

– Från politiskt håll har man bedömt att det är en såpass stor och viktig näringslivssatsning, säger Britt Fäldt, näringslivssekreterare i Ystad kommun.

Rent konkret kommer pengarna att fortsätta gå till pågående gemensamma projekt som den ännu inte kompletta hemsidan, www.sydostraskane.se och marknadsföring inriktad mot företag om varför man ska flytta till Skånes sydöstra hörn.

Vad som lyfts fram är bland annat goda kommunikationer, bra miljöer för barn och en solidarisk arbetskraft med låg omsättning på arbetskraft och låg sjukfrånvaro. Dessutom ska ett projekt på ungt företagande påbörjas och nya ridslingor tas fram.

En miljon – det är inte särskilt mycket pengar för en region.

– Nej, det är det inte men de fungerar bra som smörjmedel för att få igång ett samarbete, säger Christer Akej.

– Samverkan och samarbete är ju processer som tar lång tid.

Utbetalningen sker i efterskott efter att en ekonomisk redovisning gjorts. Sista juni 2007 ska en återkoppling göras till Region Skånes regionala utvecklingnämnd.

Helene Rothstein

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons