Annons
Nyheter

Miljödomstolen ger klartecken till citytunnel

Nyheter • Publicerad 20 december 2004

Banverket får börja att bygga Citytunneln i Malmö. Detta sedan miljödomstolen meddelat sin dom om stora delar av bygget. Domen innebär också att Banverket får tillstånd till tågtrafik på sträckan, skriver miljödomstolen i ett pressmeddelande.

Domen betyder också att Banverket får lov att leda bort grundvatten så länge 70"80 procent av vattnet återförs under byggtiden. När tunneln är klar måste 95 procent av grundvattnet ledas tillbaka.

Annons

Däremot bestämde miljödomstolen sig för att skjuta upp beslutet om de slutliga villkoren som rör ljud och buller.

Miljödomstolen konstaterar att villkoren i stort följer Banverkets ansökan. Undantaget är S:t Johannes kyrka där miljödomstolens krav är strängare än Banverkets förslag för att undvika sättningar.

En del kontrakt för Citytunnelprojektet har tecknats och totalt kommer ett 20-tal entreprenörer att anlitas. Järnvägsförbindelsen mellan Malmö central och Öresundsbron kan tas i drift tidigast 2011. Det senaste beskedet var att byggstarten blir i mars 2005.

Järnvägen ska bli 17 kilometer lång, varav sex kilometer löper under jord.

Banverket får starta bygget även om domen överklagas. Förutsättningen är att järnvägsplanen för huvuddelen av projektet vunnit laga kraft. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons