Nyheter

Mild höst hänger kvar

Att solskenet och de behagliga hösttempereraturerna håller i sig klingar positivt i mångas öron. För skidanläggningarna i fjällen är det dåliga nyheter.
Nyheter • Publicerad 1 november 2011
Foto: 

Ett så här milt klimat har vi inte haft i början av november sedan 1953 enligt SMHI. Det snälla klimatet verkar vara här för att stanna.

– Vädret kommer ligga kvar veckan ut och en bit in i nästa vecka, säger Linnea Rehn, metereolog på SMHI.

Ett högtryck har parkerat över östra Europa, det håller lågtrycken borta från Skandivien och transporterar samtidigt mild och fuktig luft norrut.

Vilket får skidanläggningarna i norr att våndas.

– För de anläggningar som satsar på en tidig säsongsstart innebär värmen ett rejält bakslag eftersom det krävs köldgrader för att köra snökanoner och lägga ut konstsnö i backarna, säger Hans Gerremo på branschorganisationen SLAO.

Gerremo betonar att en satsning på att öppna backarna till höstlovet i början av november är ett risktagande.

– De senaste åren har det gått bra. Då kom snön redan i oktober i stora delar av fjällen och vintern tog bra fart i november. Alla som är verksamma i den här branschen vet att väder och naturens förutsättningar får man leva med. Det är dock viktigt att kylan kommer relativt snart för snötillverkningens skull.

Den metereologiska definitionen på att vintern anlänt är att dygnsmedeltemperaturen ska ligga på som mest noll grader fem dagar i sträck. Det inträffar vanligtvis runt den 7 januari i södra Skåne. I norra Sverige brukar vintern anlända redan i november. Hittills i år har vintertemperaturer bara uppmätts på enstaka väderstationer i Norrland.

Martin Brusewitz
Martin Brusewitz och TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.