Annons
Nyheter

Mer sexistisk reklam fälls

Lättklädda kvinnor i läskannonser och nöjd fru-garanti från en borrmaskintillverkare. Aldrig förr har så många reklamer fällts för sexism som under 2008.
Nyheter • Publicerad 6 januari 2009

Stockholm. Under förra året fälldes runt 65-70 annonser av Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam, ERK. 2007 var motsvarande siffra 50, och tidigare år har de varit ännu färre. Samtidigt har antalet anmälda reklamkampanjer legat mer konstant.

- Jag tror att det beror på en ökad medvetenhet om rådets praxis, vad som blir fällt och vad som inte blir det. Nu består anmälningarna av en större andel övertramp, säger Tobias Eltell, sekreterare i ERK, till TT.

I år fälldes exempelvis en reklamfilm för läsken Coca Cola Zero där en kille gör slut med sin flickvän som säger att hon förstår att killen inte vill hålla sig till en tjej när det finns så många att välja på. Ett annat övertramp gjorde borrmaskinstillverkaren Black & Decker när de erbjöd spa-behandling till frun om mannen lade ut stora pengar på deras verktyg.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons