Med smak för den skånska maten
Den frågan ställdes sex skånska matproducenter inför när de i går träffades i Bodarp utanför Trelleborg för en grundkurs i smakandets ädla konst.
För att lära sig att känna och beskriva smaker får deltagarna prova viner och försöka beskriva dem utifrån olika kriterier. Två vita och två röda viner analyseras utifrån färg, doft och lukt.
– Är det här vinet ungt eller moget? undrar Hannes van Lunteren som är sommelier och kursledare.
Till vardags driver han en delikatessbutik och vurmar för den lokalt producerade maten.
– Det är jätteroligt att hålla på med det småskaliga och närproducerade, säger han.
Det är många saker som ska tas i beaktande för att beskriva vinets arom. Är vinet fylligt eller lätt? Strävt eller mjukt?
– Den här var sötare och smakar som tropiska frukter, utbrister en kursdeltagare om ett av vinerna.
– Jag tycker det smakar lite av pomerans, fyller en annan i. Deltagarna fick också ta med sig sina egna produkter för avsmakning. Allt från honung och choklad till äppelglögg.
Kursen är en del i projektet Smakplats som startades av Region Skåne för tre år sedan. Smakplats ska fungera som ett utvecklingscentrum för småskalig livsmedelsproduktion i Skåne.
Företagarna kan få hjälp med allt från marknadsföring till kompetensutveckling. På programmet står förutom kurser bland annat nätverksträffar och studiebesök. Man samarbetar även med högskolan i Kristianstad, Lunds universitet och Lantbruksuniversitetet.
Tanken är att det ska bli en påbyggnadskurs där man ska fokuserar ännu mer på de egna produkterna.
– Kursen har två funktioner. Dels att lära deltagarna att känna igen smaken i sina egna produkter och dels att lära sig att beskriva smakerna för sina kunder, säger Helena Ullmark, verksamhetsledare för Smakplats. Kerstin Biärsjö är en företagare som satsat på närproducerat. Tillsammans med sin man har hon en hallonodling i Bodarp och sysslar även med förädling av bären. På gården finns fyra olika hallonsorter som alla har olika smak.
– Min förhoppning är att jag ska lära mig att beskriva smaker på att annat sätt, säger hon och fortsätter:
– Och vi kursdeltagare har alla samma mål: att få fram något som smakar gott och som vi kan sälja, smaker som man inte hittar någon annanstans.
Honungsodlaren Håkan Albrektsson vet att det är viktigt att skilja på produkters smak.
– Bina hämtar nektar från blommor som ger helt olika smak. Raps blir lite sötare medan vitklöver ger en mer rund sommarsmak. Och det är viktigt att kunna beskriva dessa smaker, säger Håkan Albrektsson.
Och intresset för skånsk mat är stort. Helena Ullmark har kontakt med runt 300 skånska matproducenter, varav drygt 120 är gårdsbutiker, som erbjuds hjälp med till exempel kundkommunikation. Hon tycker att det är viktigt att uppmuntra till att utveckla den skånska matkulturen.
– Det finns ett jättestort intresse för lokal mat och mitt råd till alla nyfikna är att prova på i liten skala, säger Helena Ullmark.
Anja Degerholm