Annons
Nyheter

Mc-relaterad brottslighet breder ut sig i Sydskåne

Mc-gängen breder ut sig i Sydskåne. Medlemmar i olika undergrupper till Hells Angels, Bandidos och Outlaws återfinns nu Sjöbo, Skurup, Tomelilla, Simrishamn och sedan tidigare i Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 10 september 2007

- Visst ser vi oroväckande tecken på ökat våld. Angreppen riktar sig i första hand mot medlemmar i konkurrerande grupper och inte mot allmänheten, men det finns alltid risk att det drabbar tredje man när det inträffar. Det är framför allt det vi vill hindra, säger Håkan Jarborg, polismästare i södra Skåne.

Efter några år av lugn har aktiviteten bland mc-klubbarna ökat i intensitet i Skåne. Det handlar bland annat om ett nyligen genomfört sprängdåd i en Malmöförort. Kontroll över kokaintrafiken misstänks ligga bakom det attentatet. Sprängladdningen, en handgranat, hade placerats under en bil. Ingen människa skadades dock vid tillfället. Den ökade aktiviteten bland supporterklubbarna omfattar också Sydskåne där det finns ett stort intresser att etablera sig. Framför allt är supporterklubbarna till huvudorganisationerna som växer. Det gäller främst Outlaws och deras supportergrupp Loyalty BFL Sweden som flyttat fram positionerna.

Annons

Ansträngningar som tidigt i somras ledde till sammanstötningar i Sjöbo mellan Hells Angels (HA) supportergrupp Red Devils och Loyaltys. En grupp av Red Devils-anhängare finns sedan flera åt tillbaka utanför Trelleborg. Polisen betecknar det inträffade som en revirstrid mellan två olika supportergrupper.

Så sent som i början av augusti i år var det dags igen. En större polisstyrka larmades då till Tomelilla. En skuld skulle betalas och fem män i mc-västar hotade bränna ner en familjs hus vid det tillfället. Bevisläget uppges vara för svagt och de männen som greps, släpptes efter förhör. Båda parterna hade enligt polisen kopplingar till olika mc-gäng. - I vårt område koncentreras verksamheten till Sjöbo och Trelleborg. Att Sjöbo är i fokus beror mest på att många av dem är bosatta där. Men vi har sett att många mindre lokala klubbar nu visar sig tillsammans med de här grupperna. Det finns ett intresse av att etablera sig med klubblokaler och liknande, säger Håkan Jarborg.

Exakt varför aktiviteten bland Outlaws supporterklubb, Loyaltys, ökat just nu vet inte polisen. Sannolikt är Outlaws ute efter att plocka åt sig bitar av narkotikahandeln, den ekonomiska brottsligheten och den traditionella beskyddarverksamhet med illegal skuldindrivning. En verksamhet som HA-grupper och Bandidos-grupper sedan tidigare delat upp mellan sig.

För att stävja framväxten har länskriminalen en speciell mc-kommission i arbete. Polisen försöker hålla koll på vilka som ingår i grupperna och också försvåra deras verksamhet. För att effektivisera arbetet samarbetar polisen med bland andra skattemyndigheten.

- Det är ett svårt arbete och hot är en del av vardagen också för poliserna. Vi angriper organisationerna genom att attackera medlemmarna. Vi har enskilda medlemmar i supportklubbarna som är misstänkta för olika typer av brott. Utredningarna bedrivs med kraft och jag räknar med att vi ska kunna väcka åtal i några av fallen, säger Håkan Jarborg.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons