Annons
Nyheter

Mas ställer in operationer

Det är kris på Universitetssjukhuset Mas. Bara cancerfall och akutpatienter opereras. Alla andra planerade operationer är inställda sedan i torsdags morse.
Nyheter • Publicerad 12 april 2002

- Det finns inga marginaler. Vi klarar inte av någon extra tillströmning, säger sjukhuschefen Karin Christensson, till sydsvenskans nätupplaga. Köerna var sent på torsdagskvällen fortfarande långa till akuten i Malmö. - Normalt brukar vi se en avmattning på kvällen men hittills har jag inte sett någon förbättring i läget, sa den medicinskt ledningsansvariga överläkaren Peter Mangell vid 21-tiden, till tidningen. Under torsdagen ställdes 7 operationer in och ett 40-tal genomfördes.Allt talar för att de planerade operationerna kommer att vara inställda även i dag. En sen influensaepidemi är en förklaring till det ansträngda läget. Den största proppen i systemet är emellertid inte sjuka patienter, utan friska. Ett stort antal vårdplatser på Mas upptas just nu av äldre patienter som är medicinskt färdigbehandlade. Enligt sjukhuset har kommunen inte haft möjlighet att i tillräckligt tempo skapa plats för dem på vårdboenden och andra institutioner. Friska tar därmed sängplatser från sjuka. Mas har totalt knappt 800 vårdplatser, exklusive psykiatrin. Så sent som i höstas skapades 20 nya platser, särskilt knutna till akuten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons