Annons
Nyheter

Mänskligt fel bakom gasexplosion

Gasexplosionen som förstörde ett hus i Limhamn orsakades av att ett läckage uppstått i en koppling mellan en inkommande gasledning och gasskåpet på utsidan av huset. När skåpet sattes upp 1984 drogs inte kopplingen åt tillräckligt hårt.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2008
Gasexplosionen som förstörde ett hus i Limhamn orsakades av att ett läckage uppstått i en koppling mellan en inkommande gasledning och gasskåpet på utsidan av huset. Bild: Scanpix.
Gasexplosionen som förstörde ett hus i Limhamn orsakades av att ett läckage uppstått i en koppling mellan en inkommande gasledning och gasskåpet på utsidan av huset. Bild: Scanpix.Foto: 

Det visar kraftbolaget Eons rapport till Räddningsverket som nu är klar. Därmed bekräftas de teorier om orsaken som Eon tidigare framfört. Markarbeten orsakade sedan sättningar i marken och då gled ledningen ur sin infästning.

Ett gasmoln trängde in genom ett öppet fönster ovanför och det blev en sådan koncentration i luften att gasen antändes av en gnista. Olyckan inträffade den 14 november. Ingen människa skadades. Eon Gas har undersökt alla installationer som gjorts i området vid samma tidpunkt men inte hittat några liknande fel.

"Eon Gas kommer att säkerställa att ägarna till fastigheten som rasade och därefter brann ner kompenseras för sina förluster", säger Bengt Ekenstierna, ordförande i Eons olyckskommission, i en kommentar. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons