Nyheter

Manligt plåster ger kvinnor lust

Kvinnor som mist sexlusten efter klimakteriet kan hitta den igen med hjälp av ett manligt hormonplåster, hoppas forskarna. 800 kvinnor från bland annat Sverige är med i en internationell studie.
Nyheter • Publicerad 11 november 2008

Kvinnorna har fått plåster med könshormonet testosteron och behandlingsresultaten är i stort positiva, anser forskarna. Men de varnar i en rapport i den amerikanska medicinska tidskriften The New England Journal of Medicine för hittills inte klarlagda risker med det manliga hormonet, skriver Göteborgs-Posten.

Vid en första utvärdering efter ett halvår hade fyra av kvinnorna som fått hormonplåster insjuknat i bröstcancer, medan ingen av dem som ingått i en kontrollgrupp som inte fått hormonet drabbats av sjukdomen. Om detta är slump eller har samband med behandlingen är ännu oklart.

En del kvinnor fick också ökad kroppsbehåring men ingen ville ändå avbryta behandlingen. De som fick mest testosteron rapporterade betydligt större glädje av samlagen än tidigare och det blev fler samlag.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.