Nyheter

Manifestation för gripna aktivister

En manifestation ska hållas i Göteborg på lördagen för att "uppmärksamma de oproportionerligt hårda åtgärder som vidtagits mot Klimax aktivister", enligt ett pressmeddelande från gruppen som slåss mot klimatutsläpp.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2008

Gruppen kräver att de sju Klimax-aktivister som greps på fredagen på Malmö airport för försök till luftsabotage släpps omedelbart, i väntan på ett eventuellt åtal.

"Klimax aktivister har försökt att göra det som alla borde göra – att stoppa utsläppen för att därigenom stoppa klimatförändringarna. Att de själva nu blev stoppade är tråkigt, men det gör bara att vi tvingas vara mer kreativa vid nästa aktionsplanering", säger Shora Esmailian som är presskontakt för Klimax enligt pressmeddelandet.

De sju Klimax-aktivisterna greps när de sprang mot ett staket som omger flygplatsområdet.

"En öppen fredlig civil olydnadsaktion har inget med sabotage mot flygplan att göra. Aktionens syfte var tydligt att symboliskt under en kort tid hindra ännu ett plan från att spy ut sin last av dödliga växthusgaser i atmosfären" säger Esmailian enligt pressmeddelandet.

Även på Bromma flygplats, i Uppsala och på Landvetters flygplats i Göteborg genomfördes aktiviteter mot klimatutsläppen. Men i Bromma försökte aktivisterna inte att ta sig in på de skyddsklassade start- och landningsbanorna. Även i Göteborg gick allt lugnt till. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.