Annons
Nyheter

Mängder med trafikolyckor och inställda tåg i ovädrets spår

(Uppdaterad). Snön ställde till med stora problem i södra Skåne på fredagen. Men trots ett flertal trafikolyckor var det inga personer som råkade ut för allvarliga skador.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2006
Det gällde att hålla koll, plötsligt kunde snö blåsa in över vägarna. Bild: Claes Nyberg
Det gällde att hålla koll, plötsligt kunde snö blåsa in över vägarna. Bild: Claes NybergFoto: 
På vägen mellan Trelleborg och Anderslöv var det lätt att fastna i de höga drivorna som blåste in över vägen. Bild: Claes Nyberg
På vägen mellan Trelleborg och Anderslöv var det lätt att fastna i de höga drivorna som blåste in över vägen. Bild: Claes NybergFoto: 
Snöröjarna förde en ojämn kamp mot snön och blåsten. BILD: SPRISSE NILSSON
Snöröjarna förde en ojämn kamp mot snön och blåsten. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 
Efter att ha ryckt ut till en olycka på väg 13 i höjd med Bjärsjölagård, fick räddningstjänsten fortsätta till nästa avåkning, i höjd med Maltestorp. BILD: SPRISSE NILSSON
Efter att ha ryckt ut till en olycka på väg 13 i höjd med Bjärsjölagård, fick räddningstjänsten fortsätta till nästa avåkning, i höjd med Maltestorp. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 
Både halkan och snön ställde till det i trafiken på fredagen. På väg 13 inträffade två trafikolyckor vid halv tiotiden, ingen av dem med personskador. I höjd med Maltestorp stoppades trafiken upp och halkan var så svår att poliserna hade svårt att hålla sig på fötterna. BILD: SPRISSE NILSSON
Både halkan och snön ställde till det i trafiken på fredagen. På väg 13 inträffade två trafikolyckor vid halv tiotiden, ingen av dem med personskador. I höjd med Maltestorp stoppades trafiken upp och halkan var så svår att poliserna hade svårt att hålla sig på fötterna. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Fram till klockan 18 i går eftermiddag hade 93 trafikolyckor utan personskador och 16 olyckor med personskador inträffat i Skåne på grund av snöovädret. Utöver det var ett 20-tal trafikhinder rapporterade.

I polisområde södra Skåne handlade det om nio trafikolyckor utan personskador och fem med.

Annons

Enligt länsvakthavande Erik Jeppsson vid polisen handlade det inte om allvarliga skador.

– Givetvis är de allvarliga nog för dem som är inblandade, men inga livshotande, säger han.

Värst var det i Skånes västra delar där halka ställde till med flera olyckor.

Helt skonat blev dock inte södra Skåne. Exempelvis fick E6 stängdas av mellan Skegrie och Vellinge vid niotiden på morgonen efter att en personbil kört in i en lastbil. Vägen öppnades för trafik igen strax efter halvtio.

Strax innan klockan tio letade polis och räddningstjänst efter en kvinna som kört av vägen mellan Sjöbo och Hörby. Hon hade larmat själv med hjälp av sin mobiltelefon och berättat att hon inte kunde komma ut ur sin bil. På grund av blåsten hade räddningstjänst och polis svårigheter att nå fram till kvinnan. Till slut hittades hon, oskadd men ordentligt omskakad.

Väg 108 drabbades av flera olyckor under fredagen. Strax före tolv på fredagen frontalkolliderade en lastbil med en personbil på vägen mellan Haglösa och Trelleborg. Tre personer var inblandande i olyckan, varav två uppges ha blivit skadade.

Olyckan ledde till att väg 108 stängdes av helt i båda riktningarna. Vägen blockerades under en halvtimme. Därefter hölls den stängd norr om Trelleborgs kommun medan den plogades.

Vid 14-tiden stängdes även väg 101 helt av mellan Alstad och Anderslöv då en lastbil blockerade vägen.

Under eftermiddagen var inte bara drivande snö problem för trafikanterna.

– Vägarna är drabbade av underkylt regn. Detta är ibland värre än snö eftersom bilister underskattar faran och kör på som vanligt. Det kan vara väldigt svårt att se hur halt det i själva verket är, säger Susanne Stjärnstedt på Vägverket, som väntade sig fortsatta problem med snödrivning och isiga vägar under kvällen och natten.

Annons

De flesta trafikanter körde förnuftigt under dagen. Men inte alla. På Klörupsvägen i Trelleborg stoppade polisen en bilist som körde med blanka sommardäck.

Pendlarna fick också känna av gårdagens snöoväder rejält. Redan på fredagsmorgonen hade Banverket ordnat så att vartannat tåg mellan Ystad och Malmö var inställt.

Vid halv tvåtiden på fredagseftermiddagen ställdes all tågtrafik mellan Ystad och Malmö in på grund av så kallad lindans. Det innebär att det är is på kontaktledningarna som svänger fram och tillbaka.

– Då stänger man banan för att inte riskera att dra ner några linor och orsaka skador, säger Bodil Svensson på Banverket.

Vid 16-tiden gick sista tåget från Simrishamn. Även i stor del av övriga Skåne stod tågen stilla. Prognosen var att de skulle gå igen tidigast vid 20-tiden på kvällen.

SJ skulle sätta in ersättningstrafik, men gjorde det inte fullt ut.

– Det kommer att finnas en viss ersättningstrafik, men inte i så stor omfattning, säger Kristina Sandin-Malmberg på Skånetrafiken.

Enligt SJ gick det helt enkelt inte att få tag på tillräckligt många ersättningsbussar.

Flera av Skånetrafikens ordinarie bussar fick också ställas in i går. Det gällde linjerna 184, 182 och 379 i Vellinge och Trelleborg, linjerna 305, 307 och 308 vid Ystad och Skurup och linjerna 392, 395 och 399 i Ystadstrakten.

De flesta andra regionbussar kördes med stora förseningar.

Annons

Enligt SMHI:s prognos i går eftermiddag skulle det fortsätta att snöa i Skåne ända till lördag middag. Däremot skulle vinden avta något under natten.

Temperaturen väntas ligga fortsatt på minus.

Anna Maria Erling

Sofia Bergström

Joakim Andersson

Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons