Annons
Nyheter

Många oönskade samlag bland unga

Var sjunde gymnasieflicka har haft samlag mot sin vilja. Bland pojkar i samma ålder är det en på 17 som haft det. Pressen att leva upp till idealet om sexuell frigjordhet har gjort det svårt att säga nej.
Nyheter • Publicerad 6 juni 2008
Var sjunde gymnasieflicka har haft samlag mot sin vilja. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Slutsatsen dras av psykolog Gisela Priebe, som forskar om ungdomar som utsatts för sexuella övergrepp. I vinter räknar hon med att lägga fram en doktorsavhandling vid Lunds universitet.

Mer än 4 000 gymnasieungdomar har svarat på enkätfrågor. Hela 65 procent av flickorna sade att de utsatts för någon form av oönskade sexuella handlingar, vilket kan vara allt från tafsande till samlag. Bland pojkarna var det 23 procent som sade sig ha den erfarenheten.

Annons

Forskningen kring övergrepp mot unga har hittills varit fokuserad på incest och pedofili, men det är mycket vanligare att övergreppen sker mellan jämnåriga, konstaterar Gisela Priebe.

- Det är därför mina siffror är högre än i många andra studier, säger hon.

Flickorna hade i genomsnitt varit 14 år när de första gången utsattes för någon form av övergrepp. Elva procent av flickorna med sådana erfarenheter sade att de varit tio år eller ännu yngre vid det första tillfället.

Mindre än en tiondel av ungdomarna sade att de polisanmält det som hänt. Men det är långtifrån säkert att alla de händelser ungdomarna syftar på i enkäten kan betraktas som brott.

- Det är inte alltid som det handlat om fysiskt våld. Det är vanligt att de utsatts för övertalning eller att någon utnyttjat sin position, säger Gisela Priebe.

Hon tycker att det finns en utbredd bild bland ungdomar av att man ska vara frigjord och sexuellt tillgänglig. Det kan göra det svårt för många ungdomar att känna att de har rätt att säga nej, menar hon.

Många ungdomar sade att de efteråt bara pratat med andra jämnåriga. Bara ett fåtal vände sig till en vuxen som arbetar professionellt med ungdomar.

- Det är inte säkert att alla behöver göra det. Men det är inte heller säkert att alla som behöver det får det, säger Gisela Priebe.

Cecilia Klintö / TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons