Annons
Nyheter

Många olika svar- vem ska man tro på?

Nyheter • Publicerad 4 januari 2006
HALMSTAD 011217 - En del av de anst‰llda tr‰nar f|r fullt i Gymmet på National Gummi utanf|r Halmstad. under ledning av vaktm‰staren Henrik Isinger. F|retaget har inf|rt ett l|netill‰gg f|r de som motionerar. Foto: Tommy Svensson Kod: 61 COPYRIGHT PRESSENS BILD
HALMSTAD 011217 - En del av de anst‰llda tr‰nar f|r fullt i Gymmet på National Gummi utanf|r Halmstad. under ledning av vaktm‰staren Henrik Isinger. F|retaget har inf|rt ett l|netill‰gg f|r de som motionerar. Foto: Tommy Svensson Kod: 61 COPYRIGHT PRESSENS BILDFoto: 

Hej!

Jag tränar rätt så mycket kondition & styrka, för att hålla mig i form. Man får olika införmation angående träning & kost, så man vet inte vem man ska tro på?

Annons

Jag får höra vad en sådan bra coach och bodybuildare som du påstår.

I en tidning stod det att choklad mjölk efter träning gjorde gott för musklerna. Det stod inte vad för choklad men typ Oboy mm menades nog och helst minimjölk.

Alla påstår att man ska vila i 48 timmar mellan tränings passen. En vältränad Gladiator påstår 6-7 dagar annars hinner inte musklerna reparera sig efter den hårda träningen.

Tacksam för svar!

Tränaren

Hej!

Det spelar ingen roll vad man frågar om: på alla frågor finns det tusen olika svar och många av dem kan vara rätta! Inom kropp och hälsa är detta mer sant än annars. Exempelvis är snabba kolhydrater som druvsocker före träning enligt vissa experter "förbjudet" för den som ska gå ner i fettvikt.

För mig skulle det vara onödigt muskelnedbrytande att INTE ta druvsocker inför styrketräning under hård diet eftersom det faktiskt skyddar musklerna!

Jag tror mer på att förbränna fler kalorier än vad maten förser mig med...

Nåväl, tillbaka till dina frågor!

Annons

Anledningen till att chokladmjölk kan vara bra efter träning är på grund av sockret.

Snabb näring slussas direkt till musklerna som suktar efter energi. När

musklerna fått sig en återställare stoppas nedbrytningen upp och

uppbyggnadsfasen börjar. Du återhämtar dig därför snabbare ju fortare du

häller i dig något sött och proteinrikt!

Oboy kan vara bra, men det innehåller inte några större mängder protein. Dricker du en liter minimjölk så är det en lagom dos protein, annars får du tillsätta vassleproteinpulver!

Hur snabbt du återhämtar dig beror på ålder, din kondition, näringsintag, stress, sömn och hur hårt du tränar. Hård träning bryter ned musklerna mer men ger också störst impuls till kroppen att växa. För att kunna växa krävs vila. Du växer inte i gymmet utan när du vilar och äter

48 timmar är minimum enligt regelboken, men ju större muskelgrupp desto längre tid för återhämtning krävs oftast. När någon påstår att det krävs 6-7 dagars återhämtning är detta alltså inte fel! En vanlig träningssplit är att dela upp kroppen på flera dagar och träna varje muskelgrupp 1-2 gånger i veckan.

OM du känner dig stark, återhämtad och förbättrar dina resultat i gymmet så har du en lagom vilodos. Däremot tränar du för ofta när vikterna blir tyngre och tyngre än vad de brukar vara för dig.

Det är alltid bättre att träna lite för sällan än för ofta. En alltför frekvent träning betyder konstant nedbrytning av musklerna och då hinner musklerna inte växa sig större/starkare.

Annons

Om du läser bodybuildingtidningar kanske du märker att många av de stora byggarna tränar 6 dagar i veckan utan att krympa. Detta kan beror på att en del använder steroider och liknande som minskar muskelnedbrytande hormoner. De kan alltså träna hårdare än de som tränar utan doping.

Förr eller senare brukar de dock ”få igen”för fusket: njurarna, levern, hjärtat och de flesta andra organen i kroppen tar stor stryk och framkallar ofta cancer. Alltså, fundera aldrig på förbjudna preparat!

Mvh Pauline

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons