Annons
Nyheter

Många fick ta in på hotell

Hotell och vandrarhem i södra Skåne brukar inte ha någon högsäsong i februari. Men under natten till torsdagen hade många nästan fullbelagt.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2005

– Det är svårt att förstå kaoset när man är inne i sta"n men vi märkte ju snart hur illa det var när flera obokade gäster kom, berättar Staffan Garnaeus på Hotell Continental i Ystad.

Näraffärerna i Tomelilla bommade igen efter lunch i onsdags för att kunderna uteblev och affärsägarna ville vara säkra på att komma hem, bjöd hotellet "stora famnen" till de förbipasserande som sökte skydd mot ovädret.

Annons

– Vi hade fullbelagt, säger Mattias Andersson i receptionen. En dam från Ystad kom till Tomelilla för att gå till tandläkaren, men han dök aldrig upp. Och när damen fått detta återbud och skulle åka hem gick varken bussar, tåg eller taxi så hon bodde här hos oss över natten.

Stora Hotellet har både biljardbord och dart plus tacosbuffé så det gick absolut ingen nöd på de gäster som sökt skydd.

En av orsakerna till att vägen mellan Tomelilla och Ystad var oframkomlig var att en polsk stor lastbil med släp blockerade hela vägen vid Benestad.

Det behövdes två bärgningsbilar för att dra bort den och detta var inte klart förrän vid 19.30 tiden på kvällen. Då hade vägen varit oframkomlig sedan 15-tiden.

Men även om många behövde härbärge någonstans på grund av snökaoset var också flera vandrarhem själva insnöade. Vägen till Karlsborg Rum och Frukost som ligger bara 1100 meter från E 65: an mellan Skurup och Ystad var oframkomlig.

– Jag tänkte att Räddningstjänsten skulle kunna ta några av dem som fastnat på E 65:an till mig, men det gick inte att komma fram. Vi lyckade hjälpa ett par som kom i jeep på vägen här utanför. De fick stanna över natten, berättar Annika Schjelderup på Karlsborg Rum och Frukost.

Även på Snårestads vandrarhem satt man med öppna armar för att ta emot folk, men ingen kunde komma fram.

– En firma hade några byggare fast i Köpingebro och ville att de skulle stanna här över natten, men här var helt igenblåst, berättar Thomas Thornsäter på Snårestads vandrarhem.

Andra bokade av sina nätter på vandrarhem och hotell som ett resultat av snöovädret.

– Jag hade ett Stockholmspar som ville boka en natt, men jag sa till dem att titta på TV. De gjorde de tydligen för en stund sedan ringde de och bokade om, berättar Annika Schjelderup på Karlsborg Rum och Frukost.

Annons

På Sjöbo Gästis var det åtta gäster som bokade av sina nätter på grund av ovädret.

Men till Brösarp Gästgiveri kunde däremot många ta sig.

– Vi hade ett tiotal extra nattgäster och väldigt många som kom till lunch. Annars börjar inte vår säsong förrän med antikmässan om en månad, berättar Bodil Rosén på Brösarps Gästgiveri.

Lollo Bark

Britta Samuelsson

SKÅNE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons