Annons
Nyheter

Man gripen efter bombdrama

En misstänkt bomb togs om hand av polisen under onsdagen. Under arbetet spärrades ett hyreshus av på Landstingsgatan och boende evakuerades. En man är gripen och misstänkt för att ha placerat ut sprängmedel i en kvinnas lägenhet.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2013
Foto: 
Foto: 
Polisen spärrade av området runt husen på Landstingsgatan vid 13-tiden och hävde avspärrningen strax efter klockan 16.
Polisen spärrade av området runt husen på Landstingsgatan vid 13-tiden och hävde avspärrningen strax efter klockan 16.Foto: 
Foto: 
Polisens bombtekniker förbereder sig för att gå in i lägenheten på Landstingsgatan.
Polisens bombtekniker förbereder sig för att gå in i lägenheten på Landstingsgatan.Foto: 

Polisen fick larmet om det misstänkta sprängmedlet under förmiddagen på onsdagen och spärrade av huset och omgivningarna under tre timmar på eftermiddagen.

– Bombtekniker har på plats gjort bedömningen att det rör sig om sprängmedel, och de har forslat bort det till en säker plats, säger Skånepolisens pressinformatör Mia Sandgren.

Annons

En medelålders man uppges ha placerat sprängmedel inne i ett utrymme.

– Mannen är född 1967 och ska ha någon form av relation till kvinnan, berättar Mia Sandgren.

Vid 13-tiden spärrades området av. Vid 15-tiden anlände polisens bombgrupp från Malmö. Vid 16-tiden var dramat över. Avspärrningarna plockades bort klockan 16.20.

– Våra bombtekniker har tagit hand om ett misstänkt material, förklarade polisens yttre befäl Per-Håkan Andersson. Vi tar det säkra före det osäkra och transporterar bort det för analys.

Om det kringboende svävade i någon fara vill inte Per-Håkan Andersson kommentera.

– Men man kan inte utesluta det. Det är ju därför som vi har spärrat av området runt huset.

Enligt polisen är den man som är gripen känd för brottslighet sedan tidigare. Händelsen på Landstingsgatan rubriceras av polisen som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Två trappuppgångar i huset tömdes på boende i sammanlagt tolv lägenheter. I en lägenhet fick dock en boende stanna kvar och där fick även hemtjänsten göra ett besök under eftermiddagen.

– Vi bedömde det som säkert på grund av lägenhetens läge, säger Per-Håkan Andersson som ledde arbetet på platsen.

Avspärrningen och det stora pådraget med ambulanser, flera fordon från räddningstjänsten och många polisbilar med blåljuset på lockade många närboende och Simrishamnsbor.

Annons

– Jag hörde att man hade hittat något här, säger Anders Larsson som bor på närbelägna Simrisvägen. Så man undrar ju vad som har hänt.

De boende som evakuerades från huset fördes till Korsavadsskolans matsal.

– Där kunde de värma sig och få en kopp kaffe, berättar Per-Håkan Andersson.

Folk som bodde i husen intill drabbades också av avspärrningarna och där blev det lite gnissel. En barnfamilj som fick vänta flera timmar tog det lite lugnare. De åkte rundor med bilen i väntan på att avspärrningarna skulle hävas.

– Jag hade precis kommit från jobbet och min man hade hämtat våra pojkar på förskolan när vi fick vända om, förklarar Emma Palm. Vi sitter i bilen eftersom det är kallt eller åker en sväng.

Ita Jablonska
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons