Annons
Nyheter

Man fick tio års fängelse för incest

I närmare tio år utsatte en nu 49-årig man från Helsingborg sin dotter för grova sexuella övergrepp. Nu har han mot sitt nekande dömts till tio års fängelse. Det är det maximala straffet för grov våldtäkt.
Nyheter • Publicerad 6 september 2004

Domen avkunnades i fredags av Helsingborgs tingsrätt.

Eftersom 49-åringen enligt rätten har gjort sig skyldig till en serie våldtäkter och ett fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig kunde han teoretiskt sett ha dömts till ett ännu längre fängelsestraff.

Annons

Men straffet är ändå ett av de strängaste som en svensk domstol någonsin dömt ut för sexualbrott. Även det skadestånd på 400 000 kronor som mannen nu måste betala till sin dotter är ett av de högsta som ett incestoffer tillerkänts, skriver Helsingborgs Dagblad/NST.

Tre fjärdedelar av beloppet är ersättning för den kränkning dottern har utsatts för.

I domen redogörs för den mardrömslika tillvaro som flickan levt under i så gott som hela sin uppväxt. Övergreppen började när hon var fem år gammal och pågick tills hon var 14 år. Nu har flickan passerat gymnasiet och flyttat till eget boende.

Domen återger i detalj de ohyggliga övergrepp hon utsattes för. Pappan var ofta våldsam och tvingade dottern till olika sexuella handlingar. När hon efter ett av dessa tillfällen kräktes på golvet, skrattade pappan och sade att "hon skulle lära sig".

Som följd av övergreppen har flickan varit inbunden, börjat misstro vuxna och dragit sig undan från pojkar även i hennes egen ålder. Hon har lidit av ätstörningar, skurit sig själv och begått ett självmordsförsök.

Så småningom, under behandling hos bland annat en dietist och en psykolog, kröp det ur henne vad hon hade varit med om. Tingsrätten ifrågasätter inte hennes trovärdighet och betecknar pappans agerande som "särskilt hänsynslöst och präglat av synnerlig råhet".

Pappan själv nekar till alla anklagelser och beskriver sitt förhållande till dottern som tämligen friktionsfritt. Men han har ändå inte velat påstå att dottern ljuger. Enligt hans mening har flickan påverkats att berätta om övergreppen av de personer som behandlade henne för hennes psykiska problem.

49-åringen ska stanna i häktet tills domen äger laga kraft. Förmodligen kommer han att överklaga till hovrätten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons