Annons
Nyheter

"Man får planera sin resa i större utsträckning"

I morgon blir tåg- och busstrafiken i Skåne kontantfri. Informationschef Ulrika Mebius svarade på frågor tillsammans med Skånetrafikens experter.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2011
Foto: 
Foto: 
Ulrika Mebius, informationschef på Skånetrafiken.
Ulrika Mebius, informationschef på Skånetrafiken.Foto: 

undrande: Hej! Varför ställer ni inte ut biljettautomater i hållplatserna där man kan betala med kontanter så som man har gjort i Stockholm och på andra ställen? hur smidigt som helst när man har varit på besök där.

Ulrika Mebius: Hej! Det är naturligtvis en fråga om kostnad att ha automater på alla hållplatser runt om i Skåne. Det handlar också om att underhålla automaterna och skadegörelse av automater som står på lite mer avlägsna hållplatser.

Annons

susanna: Varför har ni inte några 1 och 3 dygn kort som turister kan ladda? Dyrt att köpa mobil biljett när man är utomlands med extra avgifter eller hur hade ni tänk lösa det för dem?

Ulrika Mebius: Hej Susanna! Vi har både 24tim och 72 tim för turister. Du kan köpa biljetten antingen för stadsbusstrafik i Helsingborg och Malmö eller för resor i hela Skåne. Biljetten köper du hos våra kundcenter, serviceombud, i automater men också hos en rad turistbyårer och hotell runt om i Skåne.

Ylva: Vad ska vi alla som bor i kranskommuner ladda våra jojo-kort? typ jag bor i Dalby och här finns ingenstans att ladda jojo-korten eller periodkorten utan man får då åka in till lund att göra det.. Det är det dummaste att ta bort kontantbetalningen...har ni tänk på alla äldre som kanske inte vill ha jojo?

Ulrika Mebius: Hej Ylva! Nu är det ju inte Skånetrafiken som har bestämt att vi ska plocka bort kontanterna utan Arbetsmiljöverket.I Dalby kan du köpa förladdat Jojo reskassa för 200 kr på Coop Konsum. Detta kort kan du sedan ladda på regionbussen om du väljer att resa med Jojo reskassa. När det gäller Jojo period så får du ta dig till ett serviceombud eller vårt kundcenter i Lund första gången du köper Jojo period, men sedan kan du ladda ditt periodkort på regionbussen.

Hawk: Vill först tacka Skånetrafiken för att man inför kontantstopp. Planerar ni att införa SMS-betalning utanför stadstrafik i en snar framtid?

Ulrika Mebius: Hej Hawk! Tack vi hoppas att kontantfri kollektivtrafik i Skåne ska bli uppskattat av våra kunder och att man förstår resonemanget kring säkerheten för våra förare och tågvärdar. SMS lösning för lite längre regionala resor är något som vi tittar vidare på under 2011 och 2012.

Mikael Eliasson: Rimligt är att användningen av kollektivtrafik kraftigt minskar, bland annat spontan oplanerad färd med regionsbuss eller tåg. Varför ska en kortdistans-färd försvåras så man måste planera dagen innan och köpa/ladda kort? Kollektivtrafik ska vara enkelt och tillgängligt för alla tycker jag.

Ulrika Mebius:

Hej Mikael! Vi på Skånetrafiken sticker inte under stol med att det för en del resenärer blir en något lägre servicenivå och att man i viss mån får planera sin resa i större utsträckning. Nu är det ju så att det är Arbetsmiljöverket som har lagt de här kontantstoppen på våra entreprenörer och från den 1 juni förbjuder dem att handha kontanter. Samtidigt blir det en säkrare arbetsmiljö för våra förare och tågvärdar, det pekar nyligen gjorda undersökningar från Göteborg och Stockholm där man varit utan kontanter i några år nu.

NiklasN: När kommer det bli möjligt att ladda JoJo-korten via bankkort eller Internetbank?

Annons

Ulrika Mebius: Hej Niklas! När det gäller bankkort så funkar det redan idag om du går in på Mina sidor på vår hemsida. Där kan du ladda din Jojo reskassa med minst 200 kr och max 1500 kr. Vad gäller internetbetalning och autogiro så ser vi över detta inför framtiden.

IngeJob: Har i tidningen sett att i avsaknad av biljett skall böter på 800.- utfärdas. Tidigare kunde biljett lösas på tåget. Vore det inte bättre att skriva inbetalningskort på biljettkostnaden? Det var ju kontanterna man ville slippa. På detta vis behöver ej heller onödiga diskussioner uppstå.

Ulrika Mebius: Hej! När Arbetsmiljöverket tog beslutet att kontanter inte fick förekomma ombord på våra bussar i Skåne bestämde Skånetrafiken att vi även skulle göra tågen kontantfria. Vi tror nämligen att det är lättare att ha samma regler överallt och att det är lättare att nå ut med den kommunikationen. Att man har en giltig biljett innan man går ombord på tåg är vanligt i många andra delar av Sverige och även i övriga Europa.

Peter: Hur kommer det sig att det tar 24 timmar att ladda på jojo-kortet när man gör det via nätet? Om jag, som pendlare, kommer på att jag inte har pengar på kortet en söndagskväll så är jag körd på måndagen. Enda lösningen är då taxi.

Ulrika Mebius: Hej Peter! Jojokortet är inte uppkopplat mot ett system som t ex en mobiltelefon. När man gör laddningen på nätet så skickas den informationen till vårt centralsystem som då i sin tur skickar vidare informationen till alla våra bussar och det kan ta upp till 24 timmar innan det har nått alla bussar. Inom staden kan det ta kortare tid men på landet där accesspunkterna är färre kan det ta längre tid. Laddningen hämtas till kortet först när kortet kommer i kontakt med vårt system. Vi är inte hellre riktigt nöjda med den här lösningen men vi jobbar vidare på att korta ner tiden.

Max: Hej! När ska det bli möjligt att kunna ladda kortet på er hemsida med Maestro kort? Sedan undrar jag varför man inte kan betala med bankkort på stadsbussarna som man kan på regionbussarna?

Ulrika Mebius: Hej Max! Det går inte att handla på nätet med Maestro eller VISA Elektron idag. Det beror på kortutgivarna själva som har dessa regler - tyvärr.

Bodil: Hej Ulrika, Jag tycker kontantfritt inom Skånetrafiken är helt i sin ordning och kan leda till en något förbättrad säkerhet för tex busschaufförer. På bussarna har det också lösts smidigt med att man kan betala med bankkort eller Jojokort men varför inte samma lösning på tågen?

Ulrika Mebius: Hej Bodil!

Det skulle kosta massor med pengar att utrusta alla tåg med automater ombord på tågen. Nu har vi valt att ha lösningen att du istället ska ha en giltig biljett innan du går ombord på tåget. Det är en ganska vanlig lösning i många delar av Sverige och Europa.

Annons

Stefan: Nu kan man ladda Jo-Jo på nätet, men vad är meningen när man måste aktivera pengarna vid en automat eller en buss.. och sen efter det så är det ändå upp till 24h innan pengarna finns på kortet! Hur tänkte ni där?

Ulrika Mebius: Hej Stefan! När du har laddat ditt kort på nätet så överförs pengarna till ditt kort nästa gång du gör en resa med oss och på så sätt "aktiverar" du laddningen.

Ture von Reture: Hej! Kan man köpa en enkel resa (kontant) inom Malmö eller Lunds tätorter med lokaltrafiken via era kontantförsäljningsställen vid t.ex. Malmö eller Lunds Centralstationer?

Ulrika Mebius: Hej Ture! Det går alldeles utmärkt. Men du kan också köpa en kontantbiljett i våra automater på alla stationer. Och hos våra serviceombud, t ex Pressbyrån på Gustav Adolfs Torg, Pressbyrån Södervärn, Direkten Värnhem med flera. Se hemsidan för en fullständig förteckning av ombud och serviceombud.

europe: I alla europas länder säljer man bussbiljetter i kiosker på lämpliga platser så att man smidigt kan komma åt att köpa sig en buss eller spårvagnsbiljett. Detta är tydligen otänkbart i Sverige, skamligt!!

Ulrika Mebius: Hej Europe! Vi har avtal med samtliga Pressbyrån, 7 Eleven och Coopbutiker. Där kan du köpa förladdade Jojokort. Hos våra 30 serviceombud samt 5 kundcenter kan du köpa enkelbiljetter. Det kan du även göra i alla våra 160 automater runt om i Skåne. Det tror vi räcker långt.

Svalöv: Var är närmsta serviceombud om man bor i Svalöv?

Ulrika Mebius: Hej!

Närmaste serviceombud ligger i Landskrona och närmaste ombud ligger i Kävlinge, Löddeköpinge. Du kan ju ladda ditt periodkort och din reskassa i automaten i Teckomatorp.

Emilia: Jag ska både åka tåg och buss imorgon men har inget jojo-kort.. Då kommer jag inte kunna åka?

Annons

Ulrika Mebius: Hej Emilia! Är det stadsbuss så kan du ju alltid resa på vår SMSbiljett. Åker du med regionbuss kan du med hjälp av bank- eller kreditkort lösa biljett. Du kan köpa förladdade Jojokort hos våra ombud och du kan även gå in till vårt kundcenter och våra serviceombud och både ladda och köpa Jojokort. Se mer info vår hemsida. Du kan även köpa biljett i våra biljettautomater på stationerna.

Lasse: Jag tycker det är mycket bra med kontantlösa system. Men samordningen mellan olika trafikslag och operatörer är ju en fråga som måste lösas. Jag har t ex köpt SMS-biljetter som inte godtagits på Öresundstågen. Har ni något projekt på gång för att samordna på samma sätt som pappersbiljetter?

Ulrika Mebius: Hej Lasse!

SMSbiljetten gäller i stadstrafik och ska då också gälla för resor på Öresundståg t ex mellan Malmö C och Hyllie. Lite svårt att förstå var du har rest med din SMSbiljett.

Göran: Måste man ha en speciell programvara i sin mobiltelefon, eller fungerar det även med en gammal mobil? Hus ska vi betala vår bussresa om vi inte har en mobiltelefon? Kan man betala med kreditkort eller måste ALLA skaffa sig Jojo-kort för att kunna ta en enstaka nattbuss hem?

Ulrika Mebius: Hej Göran! Nej ingen speciell programvara. Du skickar ett SMS. Så funkar det att skicka SMS med din mobil så är det bara att resa med SMSbiljetten! Du kan betala med kreditkort om du reser med våra regionbussar. Ska du resa med stadsbuss och inte har någon mobil så rekommenderar vi dig att skaffa ett Jojokort med reskassa. Då får du ju alltid 20 % rabatt på dina resor.

Reza H: Varför är det inte kontantfrit i andra län? som jag har fattat gå det att köpa biljett i om man stiger på i andra län. Tack

Ulrika Mebius: Hej Reza! Våra grannlän har inte kontantfritt än men det är nog bara en tidsfråga innan även de är kontantfria. I Halland kan man inte resa med kontanter på bussarna. Även t ex Göteborg, Stockholm och Östergötland är kontantfria.

Fadi89: Hej! Kommer ni sänka minimi gränsen på 200kr för att ladda reskassa-kortet? det känns lite onödigt att ladda kortet med 200 kr när man bara ska resa en gång.

Ulrika Mebius: Hej! Som det ser ut nu så har vi 200 kr som minsta laddningsbelopp med 20 % rabatt. Men vi lyssnar på våra kunder och är önskemålen stora om att kunna ladda även med 100 kr så är detta något som vi får utvärdera och ta ställning till. Om du bara ska resa en gång så rekommenderar vi dig vår SMS biljett.

Annons

NR: Hej Ulrika, jag som bor vid rosengård hållplatsen och ej har tillgång till dator med internet. Hur ska jag åka buss in till stan?

Ulrika Mebius: Hej NR! Vi har precis öppnat ett serviceombud på City Gross i Rosengård. Här kan du både köpa biljett och ladda kort.

Tobias: Nu när ändå busschauffören är bortkopplad från betalningen, kanske man kan få möjlighet att gå på mitt på bussen, så att det inte tar 10 minuter att borda bussen på de stora hållplatserna som t.ex. södervärn, värnhem och kårhuset? Det som de redan gör i de flesta andra städer (iaf utomlands)?

Ulrika Mebius: Hej Tobias! Även om kontanterna har försvunnit så måste ju fortfarande förarna kontrollera biljetter och då blir det enklast om alla går på där fram.

Maja: Hej, ni har inte tänkt på att skaffa en iphone app som liknar västtrafiks app? Den underlättar väldigt när man är där och visar vad man ska smsa när man ska åka någonstans.

Ulrika Mebius: Hej Maja! Vi känner inte till Västtrafiks app så bra. Vi kanske ska åka och titta på den :=) I Skåne har vi dock en väldigt enkel SMS biljett med en kod för varje stad och vuxen, för barn och Duo/familj.

Nettan: HEJ! När jag växte upp fanns poletter. Dessa köptes på bussen, men med tanke på rånrisk så borde man kunna lösa ut poletter i butik/kontor för oss som bara åker då och då. Alla andra reser regelbundet och har giltiga kort/biljett. Så jag röstar på poletter!

Ulrika Mebius: Hej Nettan! Vi har haft idén med kupong el polett uppe och utvärderat den med hjälp av kundundersökningar, vilka visade att det var inte vad våra kunder ville ha.

Rosa: Är alla regionbussar försedda med kortterminal nu så man kan betala med kort för att ladda jojo?

Ulrika Mebius: Hej Rosa!

Annons

Ja det är de!

Frågande: Vad gör ni åt alla maskiner på tågstationerna som blir vandaliserade? När en station blivit vandaliserad vid ett flertal tillfälle är det lönt att sätta ut en ny där?

Ulrika Mebius: Hej! Vi har gjort våra automater mer säkra för inbrott och vandalism men tyvärr så förekommer det ändå att folk förstör våra automater. Vi har även på en del platser kameraövervakning. Eftersom att resa kollektivt är en rättighet i samhället så måste vi fortsätta sätta ut automater och vi kan ju bara hoppas att de får vara i fred.

Undrande: När kan man betala med kort på bussen? Om det skulle vara så att man befann sig i ödemarken ngnstans, ingen taxi att få tag på, inget jojokort, ingen betalningsautomat att köpa biljett ifrån. Sms-betalning gäller väl bara för resor inom samma ort?

Ulrika Mebius: Hej! Är det regionbuss du tänker på så går det utmärkt bra att betala din resa med bank eller kreditkort. Du kan även ladda din reskassa och din period på våra regionbussar. SMS biljett gäller inom stadstrafik i våra 10 städer.

Anna: Förgäves försökte jag köpa tågbiljett på Pressbyrån Gustav Adolf Torg i Malmö, blev skickad till Centralen! Varför?

Ulrika Mebius: Hej Anna! Beror på vilken biljett du försökte köpa. Om det var en biljett som skulle börja gälla från och med köptillfället så ska det gå att lösa via serviceombuden. Men om det är en förköpsbiljett som ska gälla för framtida resor eller en biljett med platsbokning så måste du köpa den på vårt kundcenter.

Ems: Hur går det till om automaten inte funkar? när man tex åka tåg, får man böta 800 kr då?

Ulrika Mebius: Hej! Om du går på vid en liten station med bara en automat och den är trasig så uppsök genast tågvärden ombord på tåget och berätta att automaten är trasig. Då får du ett inbetalningskort och kan på så sätt betala din resa. På våra automater så finns det telefonnummer så att man kan felanmäla en trasig automat. Denna information får också våra tågvärdar.

skåneXpressen: Om man ska åka från Kristianstad till centrala Malmö, måste man då lösa 3 separata biljetter, om man som jag inte har jojo kort. Innan har det räckt att lösa en biljet för hela resan, som man visat upp.

Annons

Ulrika Mebius: Hej! Nu blir det 2 biljetter. En för stadstrafik i Kristianstad och en för själva tågresan. Denna biljett är ju sedan giltig även i Malmö stadstrafik. Men om du har planerat din resa så kan du ju också köpa hela din resa i förväg på vårt kundcenter i Kristianstad.

Cecilia: SMS biljett - betalar man även SMS kostnaden?

Ulrika Mebius: Hej Cecilia! Ja det gör man. Man betalar också operatörens SMS avgift beroende på vilket abonnemang man har.

Pendlarföreningen Syd: Har ni verkligen tagit redan på alla konsekvenser det får för Handikappade, äldre, och fattiga studenter? Vi upplever som att ni försvårar för resenärernan, inte förenklar. Idé. sätta in värdeboxar hos föraren (Tåg&buss), där personalen kan deponera. Finns i dagligvaruhandeln

Ulrika Mebius: Hej! Vi har gjort noggranna studier över hur andra trafikföretag infört kontantfritt och vi har även gjort kundundersökningar om hur våra resenärer vill betala. Vi har också haft nära samarbete med olika referensgrupper t ex för funktionsnedsatta. Vi känner att vi har försökt tillgodose alla våra målgrupper så gått det går.

Jens: Hej! Bra med kontantfritt, men jag skulle vilja kunna utföra betalningar via appen i telefonen. Är problemet att appstore tar ut avgifter vid köp i app?

Ulrika Mebius: Hej Jens! Ja det vore väl bra! Vi tittar på möjligheten att kunna köpa resa via vår reseplanerare i mobilen.

Jörgen: Och hur mycket räknar ni på att "svinnet" minskar med kontantstoppet.?

Ulrika Mebius: Hej Jörgen! Vi har utökat våra kontrollanter de senaste månaderna för att förebygga fuskåkande. De flesta av våra resenärer är dock ärliga!

Maria: Är tidtabellerna justerade så att bussarna inte blir senare nu när folk helt plötsligt ska betala med kontokort på bussen? och var inte tanken att kortläsarna skulle läsa jojokorten snabbt och smidigt, de tar ju längre tid än de gamla läsarna.

Annons

Ulrika Mebius: Hej Maria! Att hantera kontanter tar ju också tid. Vi räknar inte med att betalning med kredit och bankkort kommer att ta längre tid. Dock kan det ju vara så på vissa kvällsturer. Vi upplever inte att det tar längre tid att läsa av Jojokorten med den nya utrustningen.

Jens Ljungkvist: När ska det bli billigare att åka kollektivt än att ta bilen? T ex Lund till HBG kostar 78:- enkel resa. För 2 pers blir det 312:- tur och retur. Då blir det billigare att ta bilen. Jag tycker ni borde satsa så att åka kollektivt blir det självklara valet för alla.

Ulrika Mebius: Hej Jens! Vi tycker att det självklara valet är att resa kollektivt! Vi kan rekommendera en billigare resa med Jojo reskassa där du får 20 % rabatt och enbart betalar 62,40 kr för din resa mellan Lund och Hbg. Är ni två vuxna som reser tillsammans kan ni köpa en Duo/familj för 112 kr - det blir 224 kr tur och retur och i det priset får du ta med 3 barn också. Det är svårt att slå.

Ulrika Mebius: Trafikdygnet börjar kl 04.00 så imorgon från kl 04.00 är det kontantfritt på bussar och tåg.

Teresa Lindstedt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons