Man dödad av giftig skorpion
Det var ett tidningsbud som vid halv fyra på morgonen genom brevinkastet till en lägenhet fick kontakt med en svårt medtagen man som låg på hallgolvet. När räddningspersonal tog sig in hittades också ett terrarium med en skorpion av hittills okänd art.
När han kördes i ambulans till sjukhus var 29-åringen nätt och jämnt kontaktbar. Han blev sedan medvetslös och avled på sjukhuset.
– Vi vet ju inte säkert om det är ett skorpionstick som dödat honom. Det kan fastställas först genom obduktion, säger polisens informatör Charley Nilsson till TT.
– Det finns ingen misstanke om brott, tillägger han. Uppgifterna om dödsfallet överraskar Frank Madsen, chef för Malmö terrarium med flera mycket giftiga skorpioner i sina samlingar.
– Jämfört med dödsfall av ormbett är det betydligt ovanligare att någon dör av skorpionstick, säger han.
Madsen säger också att en skorpion är mycket mer lätthanterlig än en giftorm och att risken för olyckor därför är mindre.
– Man använder pincett, både när man flyttar och matar skorpioner. Det viktigaste är att se till att de inte rymmer, säger han.
Både giftspindlar och skorpioner har blivit allt populärare som husdjur de senaste åren och Madsen tror att mindre nogräknade personer tar med sig sådana här djur från utlandsresor.
– Det händer nog att man plockar med sig något utan att veta hur farligt det kan vara. Enligt Ernst Mehnert, veterinär på Jordbruksverket, finns inga centrala säkerhetsföreskrifter för hållande av spindlar och skorpioner liknande dem som gäller för giftormar. Åstorps kommun har lokala regler för ormar, men inget motsvarande för skorpioner.
– Vi kände inte till att den här skorpionen fanns här, berättar miljöinspektör Jan Melander. (TT)
Peter Palmkvist