Annons
Nyheter

Mammografi kan göras mindre smärtsam

Mammografiundersökningar behöver inte göras med så höga kompressionstryck av bröst som brukar användas. En studie i Kalmar visar att det är onödigt.
Nyheter • Publicerad 9 december 2008
Mammografiundersökning. BILD: SCANPIX
Mammografiundersökning. BILD: SCANPIXFoto: 

- Det händer inte mer eller blir bättre resultat bara för att trycket är högre. Det är som med en ballong eller en boll, den kan inte bli plattare. Men det gör ondare på en kvinnas bröst, säger sjuksköterskan Tina Matscheko på mammografienheten på länssjukhuset i Kalmar.

Det var hon som fick idén att undersöka kompressionstryckets betydelse. Hon kom från onkologen och reagerade över de hårda trycken och ifrågasatte varför inget fanns dokumenterat om betydelsen av det, hur viktigt det var. Tillsammans med verksamhetschefen Magnus Rosenberg och en sjukhusfysiker började hon studera ämnet genom dubbla bilder, extra bilder som togs med häften av trycket.

Annons

- Av tradition har man alltid använt ganska högt tryck när man komprimerar brösten i bildtagningen, säger Magnus Rosenberg.

Redan den första studien på 30 kvinnor visade att trycket inte gjorde någon som helst skillnad för bildkvaliteten. Bilderna var lika lätta att avläsa oavsett hur hårt trycket varit.

Därefter undersöktes om täthet eller storlek på bröst spelade roll, om det behövdes högre tryck för vissa bröst. Men inte heller där skiljde sig bildkvaliteten på grund av trycken.

- Resultaten var så slående. Vi kan halvera trycken och ändå få lika gott resultat, säger Tina Matscheko.

Studien har väckt intresse i andra länder och i mars presenteras den på den årliga europeiska röntgenkonferensen i Wien.

- Vi är de första som systematiskt undersökt det här och hoppas kunna sprida det till andra länder så fler kvinnor kommer för undersökning. Det är många kvinnor som haft smärtsamma undersökningar eller är rädda för att de hört att det gör så ont, och det är viktigt att alla går på kontroll, säger Tina Matscheko.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons