Annons
Nyheter

Malmövilla totalförstörd i explosion

(uppdaterad 19.51) Paret hörde ett pysande i ljud i sitt hus, tog det säkra före det osäkra och gick ut för att ringa SOS Alarm. Innan räddningstjänsten hann fram flög villan i luften. Nu återstår bara rasrester runt skorstensstocken.
Nyheter • Publicerad 14 november 2007
En villa i Limhamn i Malmös utkant exploderade och fattade eld vid 13.30-tiden på onsdagen. En kvinna och två hundar lyckades ta sig ut ur huset oskadda. Foto:Stig-Åke Jönsson / SCANPIX /Foto: 

Räddningsledaren Joakim Martikainen berättar att de nästan nått fram till villan på Karsholmsgatan i Limhamn i Malmö när det smällde vid 13.30-tiden på onsdagen.

- Vi hade väl en 150 meter kvar.

Annons

Vittnet Vlado Bakran, som bor granne med det förstörda huset, beskriver att smällen i villan lät som en "jättebomb".

- Det var öronbedövande. Efter en kort stund kom ytterligare en smäll och en 20—25 meter hög eldpelare steg upp samtidigt som huset fullständigt rasade ihop, säger han till TT:s reporter på platsen.

Husets ytterdörr slungades tvärs över gatan och hamnade i en grannes källartrappa.

Enligt grannarna till den förstörda villan pågick renoveringsarbeten i den, men de som TT talat med är överens om att det måste handla om en gasläcka.

Ytterligare 14 fastigheter har skadats av explosionen. De har bland annat fått fönsterrutor krossade och tio av husen har evakuerats. Enligt polisen kunde de boende inte tillbringa natten mot torsdagen i husen.

- Det är fritt blås rakt igenom. De får inkvarteras på annat håll, säger Pär Cederholm, yttre befäl vid Malmöpolisen.

Flera bilar i närheten av den totalförstörda villan skadades också. Bland annat hamnade ett stort stenblock i framsätet på en bil som stod parkerad utanför.

Kommunens Posam-grupp har kopplats in för att stödja de boende.

Energiföretaget Eon stängde av naturgasen i området efter olyckan. På kvällen kunde Eon plombera ledningen in till det olycksdrabbade huset och koppla på gasen igen.

Det finns cirka 55 000 privatkunder som använder naturgas i Sverige i dag.

Annons

TT: Ska man vara rädd för liknande händelser om man har naturgas hemma?

- Nej, det tycker jag inte. Om det nu är gasen i det här fallet så har något sådant inte hänt sedan naturgasen introducerades i Sverige i mitten av 80-talet, säger Mattias Hennius, informatör vid Eon Gas.

Han berättar också att mycket ska gå snett innan gasen kan antändas. Gasen är lättare än luft och stiger därför uppåt. Koncentrationen måste ligga på mellan fem och 15 procent i luften för att en antändning skall ske.

Anders Nyman, vice vd vid Eon Gas, säger att man kommer att utreda olyckan minutiöst.

- En speciell utredningskommission inom Eon är redan utsedd.

Lennart Hansson/TT Cecilia Klintö/TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons