Nyheter

Malmöskotten: ensam serieskytt polisens teori

Polisen sätter in alla tillgängliga resurser för att gripa en misstänkt serieskytt i Malmö.
Utredarna tror att en ensam gärningsman kan ligga bakom upp till femton attacker i Malmö det senaste året. I samtliga fall har personer med utländsk bakgrund beskjutits.
– Inget ärende i hela polismyndigheten är viktigare än detta just nu, säger Per Lidehäll vid länskriminalpolisen.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

Den 28-åriga mannen stod och väntade på stadsbuss åtta och hade just justerat sin klocka när det inträffade. Samtidigt som han hörde en hög smäll kände han en intensiv smärta i bålen. Kulan av normalkaliber hade trängt in i ryggen några ynka centimetrar från ryggraden.

På egen hand lyckades han hala upp sin mobiltelefon och larma 112. Ögonblicket senare ringde han sin fru och berättade att han blivit skjuten.

Hos länskriminalpolisen sorterades 28-åringen på onsdagsmorgonen in som det femtonde fallet det senaste året där en Malmöbo av, till synes obegripliga skäl, blivit beskjuten.

På onsdagen lanserade länskriminalpolisen teorin om att en eller flera serieskyttar kan härja i stan.

– För ett år sedan, när vi hade de första skjutningarna som nu ingår i utredningen, såg vi inte på fallen som vi gör i dag. Då trodde vi att det rörde sig om enskilda händelser, det gör vi inte längre, säger kriminalkommissarie J-B Cederholm.

Flera faktorer talar, enligt polisen, för att en och samma förövare kan ligga bakom flera av de 15 oförklarliga attackerna:

* Teknisk bevisning slår fast att det finns en koppling mellan vissa av fallen. Polisen vill dock inte avslöja vilka.

* Offren har nästan uteslutande varit personer med utländsk bakgrund. Det har inte gått att hitta någon förklaring till varför någon skulle ha velat göra dem illa.

* I flera fall har skytten använt sig av ett snarlikt tillvägagångssätt: Han, för polisen är övertygad om att det rör sig om en eller flera män, har tagit skydd av mörker eller buskage och inte dragit sig från att skjuta folk i ryggen.

– Problemet med utredningen är att vi saknar en motivbild. Det tvingar oss att jobba oerhört brett. Det är en stor arbetsinsats som görs från vår sida just nu. Detta ärende har prioritet ett, säger kriminalkommissarie Per Lidehäll.

Polisen vill av utredningstekniska skäl inte gå ut med exakt vilka 15 fall som är aktuella i utredningen. Men vissa fall är offentliga. Exempelvis det som i oktober förra året berövade en 20-årig kvinna livet och skadade hennes pojkvän svårt. Paret satt i en bil nära moskén i Malmö när en okänd gärningsman avlossade flera skott rakt in i bilen.

– Samtliga offer utom den här kvinnan har invandrarbakgrund. Om det sedan är det som är motivet vågar vi inte ha någon uppfattning om, men det ingår i den bild som vi försöker tänka oss.

Enligt den tes polisen har i det senare fallet var det en tillfällighet att kvinnan drabbades.

Polisen är övertygad om att gärningsmannen är ute för att döda. Per Lidehäll vädjar om hjälp från allmänheten, han ser hellre att personer som tror sig ha sett något ringer en gång för mycket än en gång för lite.

Den 28-årige mannen opererades under natten till onsdagen. Hans skador uppges vara allvarliga men inte livshotande. Kulan har plockats ut ur mannens kropp och tagits i beslag.

Magnus Pier
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.