Annons
Nyheter

Malmöbo friades i Hamasmål

Den Malmöbo som åtalats för att genom sin insamlingsverksamhet indirekt ha stött Hamas frias av Malmö tingsrätt. Han har varit åtalad för brott mot den så kallade finansieringslagen, alternativt brott mot sanktionslagen.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2009

Mannen har via föreningen al-Aqsa spannmål under flera års tid samlat in pengar till utsatta barn på Västbanken och i Gaza. Pengarna har gått till organisationer som enligt åtalet har koppling till Hamas, en organisation som terrorstämplats av EU.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström ville att han skulle dömas till fängelse då hon ansåg att en bieffekt av välgörenheten har varit att Hamas har stärkts. Under rättegången har hon försökt visa att mottagarorganisationerna ingår i Hamas nätverk.

Annons

Totalt samlade mannen in mer än fyra miljoner kronor via föreningen al-Aqsa spannmål. Ungefär hälften kom fram till Västbanken och Gaza, medan en del av hans pengaöverföringar frystes av USA och Storbritannien.

- Det är bra. Nu kan arbetet med att skicka pengar till barn fortsätta, säger försvarsadvokat Laue Traberg Smidt.

Han är särskilt nöjd med domstolens skäl till friande.

Malmö tingsrätt konstaterar att Hamas och Israel har ett förhållande till varandra som är krigsliknande. Att Israel har olagligförklarat organisationer som Malmöbon skickat pengar till anser domstolen därför helt saknar betydelse.

Vidare anses bevisvärdet i de tidningsartiklar, tv-inslag, bokavsnitt och olika hemsidor på internet som åklagaren hänvisat till som "mycket lågt".

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons