Annons
Nyheter

Malmö Aviation lämnar Everöd

Malmö Aviation meddelade sent i går eftermiddag att de lägger ner sin flygtrafik på sträckan Kristianstad-Bromma. Orsaken är för dåligt passagerarunderlag.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2003

Slaget om Kristianstad inleddes 28 oktober förra året, då Malmö Aviation gjorde sin första flygning. Lördagen 29 mars i år är det över för gott. Malmö Aviations enda avgång till Bromma den dagen, klockan 08.05, blir också företagets sista från Kristianstad. - Det är jättetråkigt och det har varit ledsna ögon här i dag, säger Lotta Gröhn, informationschef på Malmö Aviation i Malmö. Inte lönsamt Beslutet grundar sig på att bolagets målsättning att ha 60 procent av marknadsandelarna i Kristianstad i januari inte har gått i uppfyllelse. - I dagsläget har vi inte kommit upp i mer än drygt 40 procent och det ger ingen lönsamhet, berättar Lotta Gröhn. Hon har svårt att förstå att inte fler kunder har valt att flyga med Malmö Aviation, eftersom bolaget anser sig ha erbjudit en bättre produkt med bra priser, bonuspoäng, jetflyg och destination Bromma i stället för Arlanda, som ligger längre från Stockholm. - Vi hade räknat med en bättre respons från marknaden, konstaterar hon. Att bolaget ger upp redan efter ett halvår anser hon inte är något konstigt. - Flygbranschen i dag är extremt tuff och marknaden är svårförutsägbar, men det innebär inte att man få vara rädd att testa och vi tyckte att vi hade en bra produkt, förklarar hon. Men i det testet ingick enligt henne målsättningen på 60 procent av marknadsandelarna i januari. - Vi har ändå väntat ända in i mars, påpekar hon. Kunderna drabbas inte Bolagets trogna resenärer kommer dock att kompenseras, så de som har bokat biljetter efter den 29 mars kommer att erbjudas ombokningar till Skyways eller pengarna tillbaka. Samma sak gäller för dem som har årskort eller klippkort. - För att visa vår uppskattning mot dem som trots allt har valt att flyga med oss, så kommer vi också att gå ut med ett förmånligt erbjudande om 20 procent rabatt på alla våra sommardestinationer i år, berättar Lotta Gröhn. Vad som sedan sker när Skyways blir ensamma kvar på Kristianstad Airport vet hon inte, men hon konstaterar att Malmö Aviation har erbjudit kortare flygtider, större närhet till Stockholms city samt bekvämare flygresor med jetplan i stället för propellerplan. Priserna riskerar också att stiga när konkurrensen försvinner. - Det är aldrig bra med monopol, för det drabbar resenärerna, konstaterar hon. Några personalminskningar hos Malmö Aviation är i alla fall inte aktuella. - Vi har bara en anställd på Kristianstad Airport och övrig personal har vi hyrt in av flygplatsen, berättar hon. Heléne Svensson (s), kommunstyrelsens ordförande, kommenterar beskedet att Malmö Aviation slutar flyga till Stockholm från Everöd: -  Jag hoppas att det inte drabbar Kristianstadsbornas möjlighet att ta sig till Stockholm, säger hon. Nu är det viktigt att vi är med och påverkar så att det finns avgångar som stämmer överens med de behov som kunderna har i regionen. Vi får inte tappa turer. Från kommunens sida kommer vi att vara med och framföra våra åsikter. Text: Peter Maunula peter.maunula@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons