Annons
Nyheter

Målet om minskad sjukfrånvaro klaras inte

Region Skåne kommer inte att klara målet att minska sjukfrånvaron med 10 procent år 2005 jämfört med år 2000. Inte ens om alla enheter utvecklades lika positivt som den bästa tredjedelen av enheter når man målet.
Nyheter • Publicerad 8 december 2003

Till den slutsatsen har revisorerna kommit, med hjälp av konsultföretaget Inregia. De har också kommit fram till att ledarskapet på de friska enheterna är bättre än på de sjuka enheterna. Exempelvis är kontakten mellan chefanställda bättre på de friska enheterna. Personalen har i intervjuer talat om hur viktigt det är med tydliga arbetsuppgifter, tydligt ansvar och tydliga ansvarsområden. Hur viktigt det är att arbetsledning och chefer lyssnar och intresserar sig för personalens omständigheter. Samarbete är viktigt, och att de anställda ser fram emot att gå till jobbet. Vidare vill personalen att deras kompetens tas tillvara, och att de kan utvecklas i sina jobb. Friska enheter är i regel de där man engagerat sig i arbetsmiljöfrågorna. Det är heller inte lika vanligt att dessa enheter organiserats om och bytt både personal och chefer. I stort sett ingen av de sjuka enheterna anger att åtgärder och insatser för att pressa ned ohälsan och sjukskrivningarna pågår. På friska enheter har man prioriterat friskvårdande insatser, rehabilitering och stöd för dem som behöver psykiskt och socialt, utbildning, förebyggande arbete som rökfria arbetsplatser, subventionerad motion, ny typ av schemaläggning, minskad personaltäthet och minskade team. På de sjuka arbetsplatserna gör man liknande insatser som på de friska, men inte lika omfattande och inte lika ofta. Exempelvis schemaläggning har man inte tagit itu med. Auktoritär ledarstil kombinerat med bristande förtroende kännetecknar de enheter som har ett sämre läge. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons