Annons
Nyheter

Majoritetens regionbudget gäller

Efter närmare elva timmars debatt och voteringar om 18 säryrkanden kunde regionfullmäktiges 149 ledamöter till sist ställa budgetalternativen mot varandra. Majoritetens förslag gäller, som väntat.
Nyheter • Publicerad 27 november 2007

Med olika rösters övervikt, beroende på typ av förslag, sa en majoritet av ledamöterna nej till alla säryrkanden från oppositionen. Däremot fick femklövern stöd från socialdemokraterna för Rolf Tufvessons (kd) tilläggsyrkande om E 22 och forskningsanläggningen ESS.

135 ledamöter sa ja till att Region Skåne verkar för snabb utbyggnad av E22 till fyrfilig motorväg längs hela sträckningen från Trelleborg till Norrköping. Lika många sa ja till att Region Skåne arbetar för att forskningsanläggningen ESS förläggs till Lund.

Annons

Socialdemokraterna fick inte fullt stöd för sitt förslag att Västkustbanan byggs ut till dubbelspår samtidigt som tunneln genom Hallandsås färdigställs, däremot sa en majoritet ja till att uttala vikten av dubbelspår.

Vidare bifölls med 132 röster en extra att-sats om att inte enbart hos regeringen ansöka om att permanenta regionförsöket utan också att ta upp diskussioner om Region Skåne kan få ytterligare statliga uppgifter och ansvarsområden. De som röstade emot vill inte att Skåne i nuläget ska ha fler arbetsuppgifter.

Förslag från s, v eller sd som inte vann gehör rörde exempelvis avgiftsfri barnsjukvård upp till 19 år, extra 120 miljoner för att bygga ut psykiatrin, 100 miljoner extra till jämställda löner, två nya vårdcentraler per år i Region Skåne, ökat stöd till studieförbunden och bibehållen taxa i kollektivtrafiken tack vare 50 miljoner extra.

Femklöverns budget för nästa år innebär drygt 22,4 miljarder kronor till vård och hälsa (inklusive tandvård och habilitering/hjälpmedel), drygt 1,5 miljarder till regional utveckling med kollektivtrafik och kultur, samt drygt 1 miljard till övriga förvaltningar - varav det mesta till regionstyrelsen - plus ett anslag för omstrukturering (det som oppositionen kallar avvecklingsanslag) på 450 miljoner kronor.

Skatten blir oförändrad 10,39 kronor. Femklövern har för avsikt att investera för närmare 1,5 miljard kronor varav 766 miljoner i byggnation/ombyggnad - en del är redan påbörjat - och över en halv miljard i utrustningsinvesteringar.

Ramen för den långsiktiga upplåningen kommer att ligga kvar på 3,2 miljarder. Majoriteten i fullmäktige har också fastställt att de övergripande riktlinjerna för prissättning i kollektivtrafiken beslutas av fullmäktige, som ger uppdrag åt nämnden för kollektivtrafik att fastställa taxorna.

Bättre tillgänglighet inom primärvård, psykiatri och cancervård prioriteras av femklövern, samtidigt som antalet anställda behöver bli 1000 färre. Med femklöverns tilltänkta alternativa drift av personal som vill driva verksamhet i egen regi kan det handla om upp till 4000-5000 färre anställda i regionen, tror regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m).

Gunilla Ingels

044-18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons