Annons
Nyheter

Majoriteten förstagångsväljare för fildelning

De yngsta väljarna tycker att lagen är dum och att fildelning är kulturspridning. Åsikterna förenar höger och vänster, enligt en opinionsmätning.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2006

Över tre fjärdedelar av de tillfrågade ungdomarna mellan 18 och 20 år i Sydsvenskans och Temo Synovates undersökning tycker att det är okej att ladda ner filer från nätet – även om de begår lagbrott.

Starkast är stödet bland unga folkpartister, moderater och vänsterpartister.

Annons

Temos opinionsexpert Nicklas Källebring spårar en viss nyttomoralism.

– Man anpassar sin moral utifrån vilken nytta man har av reglerna. Sedan tycker man att det är okej att göra sånt som man själv vinner på, oavsett vad andra tycker, säger han till Sydsvenskan.

Mätningen gjordes i mitten av maj, veckorna före tillslaget mot fildelarsajten The Pirate Bay.

Frågan spås också kunna bli het i valrörelsen, att döma av ungdomsförbundens inställningar.

– Vi ser fildelning som ett bra sätt att sprida kultur. Också för artisterna, säger Ellinor Scheffer, Grön ungdoms språkrör, till tidningen.

Bara hos kristdemokraterna är tongångarna annorlunda.

– Det är skrämmande att många unga tycker att allting ska var gratis. Man förstår inte att man stjäl, att man kanske tar pengar från småartister, säger KDU:s ordförande Ella Bohlin. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons