Mackar trotsar arbetsmiljöverket
– Det är bara mackar som arbetsmiljöverket har varit ute hos som är drabbade. Mackarna i Sjöbo och Simrishamn har öppet till 24.00 och de har inte samma krav på sig. Vi vill att samma regler ska gälla för alla, säger Kenneth Rubin, mackägare på Statoil i Vellinge.
Han får medhåll av kollegan på Statoilmacken vid Malmörondellen i Ystad, Peter Lindberg. Lindberg skräder inte orden och menar att det närmast handlar om en hetsjakt från arbetsmiljöverket sida. – Vi är beredda att ta det här vitesförläggandet som vi blivit ålagda. Vi vill att alla behandlas lika och att vi får tydliga, klara och varaktiga regler på det här området, säger han.
Det är arbetsmiljöverket som vill att mackarna runt om i landet av arbetsmiljöskäl ska höja säkerheten på arbetsplatsen och på så sätt också minska rånrisken. Mackar som saknar dubbelbemanning ska efter 22.00 betjäna kunderna via en nattlucka och ha dörrarna låsta. Har macken två anställda efter det klockslaget behövs ingen nattlucka.
Arbetsmiljöverket hävdar nu att reglerna har samma tyngd som en lag och att de därför gäller alla lika över hela landet. Monica Björk är biträdande tillsynsdirektör på arbetsmiljöverket och hon förnekar bestämt att man bara intresserar sig bensinbranschen och Statoilmackar.
– Hot om våld jobbar vi mycket med inom alla branscher. Bensinbranschen är inte unikt utsatt. Vi gör samma tolkning av våra föreskrifter som vi gör när det gäller till exempel skolor, omsorg och detaljhandel. När det gäller rån så sker rånen statistiskt efter 22.00 och i samband med stängning. Hon förnekar också att man förbjudit ensamarbetet. I verkets bedömning bakas bland annat det geografiska läget in och hur butiken är utformad. Monica Björk konstaterar att alla som fått förbud med vitesförleäggande på 50 000 kronor har inspekterats. Arbetsmiljöverket ser inte kraven som orimliga eller omöjliga att leva upp till.
– Har man en väktare som kommer och är med vid stängning så får man arbeta ensam under resten av tiden om betjäningen sker genom en nattlucka, säger Monica Björk.
De försök med nattlucka som gjorts i Ystad har upphört efter påstötningar från personalen. Luckan ledde till irritation hos kunderna och mycket spring för den person som bemannade stationen. Både Statoil i Vellinge och i Ystad har kameraövervakning, slutna kassasystem, bärbara överfallslarm och automatisk dörrstängning. Mackarna stängder klockan 24.00 och striden för de inblandade bensinstationer står om två timmar.
– Vi skäms inte för det arbetet vi har gjort – tvärtom. Vi har dessutom gjort det utan påstötningar från arbetsmiljöverket, men det känns inte som vi får ett erkännade för det vi har gjort. I stället läggs det på mer. Vi vill veta vart gränsen går, säger Peter Lindberg
Flera 10-tals överklagande från missnöjda mackägare från hela landet har landat på regeringens bord. De protesterande mackägarna har dessutom skrivit till närings- och småföretagareminster Maud Olofsson (c) och till konkurrensverket för att uppmärksamma dem på frågan och för att få en ändring till stånd.
Robert Jönson
0411-55 78 69
Robert.jonson@allehandasyd.se