Annons
Nyheter

Lund bäst på studentinflytande

Lunds universitet är bäst på studentinflytande. Linköpings universitet är duktigast på jämställdhet medan Karolinska institutet och Malmö högskola är mest framgångsrika i arbetet med social och etnisk mångfald, enligt Högskoleverket.
Nyheter • Publicerad 11 november 2003

Jämfört med 1999, då högskolorna och universitetens arbete med frågorna granskades, har det hänt en hel del positivt, anser verket. Det finns en ökad medvetenhet om det positiva med jämställdhetsarbete bland studenter och personal. Men förändringen går långsamt och fortfarande är könsfördelningen bland rektorer och professorer sned. Kvinnliga professorer skickas ofta fram för att fylla kvinnokvoten i olika sammanhang. Studenterna finns numera representerade i alla beslutande instanser på lärosätena men de saknar ofta inflytande över det dagliga arbetet, enligt Högskoleverket. Högskolornas och universitetens engagemang för att öka den sociala och etniska mångfalden är överraskande stort, enligt Högskoleverkets uppföljning. För fyra år sedan var det inte många högskolor som arbetade organiserat för att rekrytera ur bredare grupper. Sedan dess har lagen ändrats och statliga pengar avsatts, vilket gett resultat. Utmaningen ligger i att få in mångfaldsarbetet i den dagliga verksamheten och inte låta det stanna av då projektpengarna tar slut, enligt Högskoleverket.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons