Nyheter

LSS-förslag upprör skånska kommuner

Om staten inte längre betalar hela kostnaden för LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, skulle de skånska kommunerna behöva höja skatten med 0,44 kronor nästa år. Det är Kommunförbundet Skånes slutsats efter regeringens förslag till utjämningssystem när det gäller LSS-vården.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2003

Idag får varje kommun statsbidrag som täcker alla kostnader för LSS. Regeringens förslag är att kostnaderna från och med den 1 mars nästa år ska jämnas ut mellan kommunerna. De kommuner som får en högre standardkostnad per invånare kompenseras upp till riksgenomsnittet, medan de som får en lägre standardkostnad än riksgenomsnittet får betala mellanskillnaden. De skånska kommunerna att förslaget är mycket kostnadsdrivande, eftersom det inte finns några möjligheter för kommunerna att styra eller planera hur många som har rätt till denna stöd och service. Enligt ordförande i Kommunförbundet Skåne, Stefan Lundgren, bara ett fåtal kommuner, däribland Hässleholm, som har höga kostnader och skulle få kompensation i det nya systemet. Stefan Lundgren pekar också på att LSS-kostnaderna inte minskar utan att allt fler yngre funktionshindrade får rätt till stöd och service. Han undrar var kommunerna ska ta pengarna och befarar att svaret blir vård, äldreomsorg och skola. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.