Annons
Nyheter

LRF kräver ändrat havsmiljöarbete

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kräver att regeringen satsar betydligt mer på forskning om fosforns betydelse för övergödningen av Östersjön.
Nyheter • Publicerad 17 november 2005

LRF hänvisar till en rapport nyligen där internationella havsforskare slog fast att det snarare är fosfor än kväve som bidrar till övergödningen och algblomningen i Östersjön.

– Slutsatserna i rapporten innebär att miljöarbetet måste ändras och att vi snabbt måste öka kunskaperna om fosforns roll, säger Markus Hoffman, ansvarig för vattenfrågor på LRF.

Annons

Organisationen vill att regeringen inrättar ett särskilt forskningssekretariat med uppgift att studera fosforläckaget från jordbruket, och att forskningen samordnas med övriga länder runt Östersjön.

Dessutom kräver LRF att nya svenska regler för att minska kväveutsläppen i egentliga Östersjön, från Ålands hav till Öresund och Bälthavet, stoppas.

Enligt LRF har fosforläckaget från jordbruksmark inte kunnat stoppas trots flera konkreta åtgärder.

– Det har vållat förvåning och frustration, säger Markus Hoffman.

– Åtgärder måste mynna ut i mätbara ekologiska effekter, annars är de svåra att motivera. Nu måste miljöarbetet utvecklas. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons