Nyheter

Löften om vård, skattestopp och E22:an

Nyheter • Publicerad 28 augusti 2006

Allians för Skåne presenterade på måndagen åtta vallöften som de fyra borgerliga partierna tänker genomföra om de vinner regionvalet. Vallöftena rör sjukvård, skattestopp och ett vägbolag som bygger ut E22.

Alliansen vill öka tillgängligheten i vården och stärka patientens ställning. Patienten ska inte behöva vänta, utan komma till operation inom en månad.

De borgerliga partierna vill införa stopp för skattehöjningar. Skånska hushåll har förstärkt regionens ekonomi med 10 miljarder de senaste tre åren, och nu räcker det, menar de. Tillsammans har alliansen ambitionen att sänka regionskatten. Mer pengar i plånboken ger utveckling över hela Skåne, menar de borgerliga företrädarna.

Sänkta skatter på hushållsnära tjänster har varit aktuellt tidigare också, och återkommer nu som förslag som kan minska "svartjobben".

Alliansen vill ha hembesöksbilar med läkare i alla delar av Skåne, för att hjälpa barnfamiljer, funktionshindrade och äldre.

E22: an har blivit en symbolfråga för alliansen. De vill börja upprustningen så snart som möjligt, eftersom vägen är strategisk för hela regionen. De borgerliga kommer att arbeta aktivt för att försöka få lösningar med delvis privata intressenter, och vill bilda Vägbolaget E22.

Det är viktigt att primärvården har öppet när folk har möjlighet att ta sig dit. Därför föreslår alliansen kvälls- och helgöppna mottagningar i alla delar av Skåne.

Den vill också utveckla KVH, kvalificerad vård i hemmet, och SAH (finns i nordväst), sjukvårdsansluten hemsjukvård. Utvecklingen har nämligen bromsats upp, anser alliansen.

Med ett särskilt äldrecentrum i Skåne blir vården av äldre bättre, menar alliansen. Det behövs kunskap om sjuklighet på flera plan samtidigt, och sättet att arbeta måste förändras. På ett äldrecenter ska det finnas vårdplatser, kompetens i äldres sjukvård (geriatrik) och möjligheter till studier av äldre och deras sjukdomar. Behovet av läkare med specialistutbildning i åldrandets sjukdomar växer.

Gunilla Ingels

044-18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.