Annons
Nyheter

Ljusare läge på arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsläget i Skåne är ljusare än vid samma tid förra året. Enligt arbetsförmedlingen i Skåne har antalet lediga platser ökat med 3 procent (500 platser) i jämförelse med 2001.
Nyheter • Publicerad 10 april 2002

Efterfrågan på personal med lägre utbildning och specialistkompetens har ökat inom vården och inom tillverkningsindustrin. En viss minskning av efterfrågan på högutbildade tekniker samt personal inom byggbranchen har skett. Under mars månad varslades totalt 627 personer, vilket är 100 färre än i mars förra året. Idag är den öppna arbetslösheten i Skåne 4,8 procent (3,9 procent i riket). Vid samma tid 2001 var den 5,2 procent (4 procent i riket). Minskningen motsvarar cirka 1500 personer och gäller i stort sett enbart kvinnorna - männen ligger på samma nivå som förra året. - Anledningen till detta är att de varsel som har lagts kommer ifrån mansdominerade yrken. Samtidigt är det stor efterfrågan inom vård, omsorg och i viss mån läraryrket, som är kvinnodominerade yrken. Det är även möjligt att det är fler kvinnor än män som tar visstidsanställningar, enligt Patrik Rosén, utredare på arbetsförmedlingen. Arbetslösheten har minskat stadigt under första kvartalet i år. En anledning till detta är att antalet deltagare i konjukturberoende program har ökat. Andelen långtidsarbetslösa har minskat med 16 procent och är idag knappt 6300 personer. Text: Örjan Svedberg

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons