Annons
Nyheter

Livstids fängelse för Mangs

Hovrätten dömer Peter Mangs till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök, vilket innebär att han fälls för ytterligare tre försök till mord. Mangs greps i november 2010 efter en serie skottdåd i Malmö.
Nyheter • Publicerad 25 april 2013
Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

I skuldfrågorna gör hovrätten "i stort sett samma bedömningar som tingsrätten", skriver hovrätten.

En av de händelser, där hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten, är skotten mot tre män utanför badhuset Aq-va-kul sommaren 2010.

Annons

Tingsrätten menade att skotten inte var avsedda att döda och dömde Mangs för försök till grov misshandel mot två av männen. Hovrätten ändrar brottsrubriceringen till mordförsök, riktat mot alla tre.

Angående de tre nya mordförsöken gör hovrätten dels bedömningen att Peter Mangs stod längre bort när han sköt, dels att han inte var en så skicklig skytt att han därifrån kunde skjuta enbart för att skada.

– Det går inte för en skytt att vara så träffsäker. Skjuter man mot en person på det avståndet så finns en risk att man kan träffa vitala delar, säger hovrättslagmannen Lars Göran Abelson till TT.

– Dessutom kan redan en träff i låret på en person innebära dödsrisk.

TT: Vad innebär domen för Peter Mangs straff?

– Det är livstids fängelse, precis som tingsrätten har dömt.

I övrigt ansluter sig hovrätten till tingsrättens dom och ogillar flera av åtalspunkterna, bland annat ett av de två morden 2003.

I avvaktan på att domen vinner laga kraft ska Mangs stanna i häkte, men åklagarnas möjlighet att ge honom särskilda restriktioner hävs.

Peter Mangs har hela tiden nekat till de flesta av gärningarna, men erkänt ett par fall av skadegörelse, då han skjutit mot skyltar.

Målet mot Mangs har i hög grad byggt på teknisk bevisning, som jämförelser mellan vapenpipor, kulfragment och tomhylsor. Däremot finns varken dna eller fingeravtryck som binder Mangs till någon av brottsplatserna – något som hans advokater varit noga med att påpeka.

Annons

Men flera personer har även vittnat om att Mangs ska ha berättat för dem om mord han begått. Sådana "erkännanden" från Mangs har två bekanta till honom och en psykolog i häktet fått ta emot.

Åklagarna har också hävdat att den sammantagna bevisningen i målet måste vägas in – uppgifter som rör Mangs personlighet och livssituation, fynd i hans lägenhet och hans egna berättelser om hur han gett sig ut maskerad och beväpnad på stan och tränat "adrenalinkontroll".

Åklagarduon påstår att det finns ett rasistiskt motiv i de dåd som Peter Mangs har begått. Hovrätten noterar att nästan alla Mangs brottsoffer har utländsk bakgrund. Men domarna i hovrätten delar ändå tingsrättens bedömning att utredningen om Mangs inte gett en entydig bild av seriemördarens syn på människor med utländsk bakgrund.

"Man kan inte bortse från möjligheten att det i vissa fall kan ha varit andra omständigheter än målsägandens nationella eller etniska ursprung som varit avgörande", skriver rätten i domen.

Det faktum att Peter Mangs har hållit tyst under större delen av förhandlingen har gjort det svårt för hovrätten att bilda sig en uppfattning om Peter Mangs motiv.

Domen är ett bakslag för Peter Mangs.

– Har man ett yrkande om att han ska bli frikänd så får man ju se det som ett bakslag, säger hans försvarare Jesper Montan till TT i hovrättens lokaler.

– I huvudsak får man säga att det inte är någon framgång för försvaret. Vi menade att den tekniska utredningen var så pass dålig att man inte skulle kunna använda den på det sättet som tingsrätten gjorde. Men hovrätten har också gjort så.

Samtidigt ville åklagarsidan få Mangs fälld för ytterligare ett mord, det på Firas Al-Shariah på Gånglåtsvägen i Malmö i juli 2003, men hovrätten gick på tingsrättens linje och friade på den punkten.

– Skulle han ha blivit dömd för det mordet skulle jag ha blivit väldigt förvånad, säger Jesper Montan.

På fredagen ska Mangs advokater meddela honom domen. Därefter ska han ta ställning till om den ska överklagas till Högsta domstolen. Hur den dömde serieskytten resonerat om det inför hovrättsdomen vill Jesper Montan inte berätta i nuläget.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons