Annons
Nyheter

Liten skeppssättning bredvid stora Ales stenar

Nyheter • Publicerad 16 november 2006

När marken runt och under fornmonumentet undersöktes med ny teknik hittade forskarna något som de tror är ytterligare en skeppssättning.

Den är mycket mindre, som en liten jolle jämfört med Ales stenar, och ligger på ungefär en halvmeters djup precis utanför den berömda skeppssättningen i Kåseberga på Skånes sydkust.

Annons

Hittills har det nya fyndet bara observerats med hjälp av georadar, en teknik som gör det möjligt att se konturer av det som döljer sig i marken på olika nivåer utan att gräva.

– Det är preliminära tolkningar, men vi är ganska övertygade om att vi har ytterligare en skeppssättning där, sade Lars-Inge Larsson vid Riksantikvarieämbetet när de pinfärska forskningsresultaten presenterades på en konferens i Lund på torsdagen. Aningen djupare finns också en tydlig rektangulär struktur som forskargruppen tror kan vara spåren av en byggnad.

På varsin sida framför fören på Ales stenar finns två cirklar på cirka 70 centimeters djup. Detta skulle kunna vara gravar.

– Vi vill inte göra några vidare tolkningar ännu, men det verkar strukturerat och genomtänkt, sade Larsson.

Forskarna konstaterar också att Ales stenar varit omgiven av en symmetrisk struktur som kan vara resterna av antingen diken eller en palissad.

– Ales stenar är ett enskilt monument, men det är större och mer komplext än den del vi kan se i dag, sade Larsson. Undersökningarna av Ales stenar är ett led i ett teknikutvecklingsprojekt. Utöver georadar har även en annan teknik, magnetometer, använts för att undersöka området. Fördelarna med båda dessa tekniker är att de på ett förhållandevis billigt och enkelt sätt ger en överblick över arkeologiskt intressanta områden. Eftersom marken inte förstörs när den på det här sättet studeras från ovan går det att upprepa undersökningarna.

Med den nya informationen som utgångspunkt kan framtida utgrävningar göras exakt i de mest intressanta delarna av området.

(TT)

Cecilia Klintö

Ales stenar består av 57 stenar, som väger mellan 500 och 1 800 kilo vardera.

Annons

Skeppssättningen är 67 meter lång och 19 meter bred.

Den betecknas som en av Nordens största skeppssättningar.

Sådana har förekommit under två tidsepoker, dels under sen bronsålder (cirka 3 000-2 500 år sedan) och dels under yngre järnålder (1 000-1 500 år sedan).

Det troliga är att Ales stenar härstammar från yngre järnålder, enligt Riksantikvarieämbetet.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Skånska Ales stenar, som är en av de största skeppssättningarna i Norden, har ett litet syskon.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons