Annons
Nyheter

Liten pojke felbehandlad på intensiven

Nyheter • Publicerad 3 februari 2005

En 17 månaders liten pojke blev efter en lyckad hjärtoperation felbehandlad på intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Lund.

Han lades in för hjärtoperationen i november i fjol. Under natten efter operationen när hans smärtstillande medicin skulle bytas ut blandade sjuksköterskan av misstag ut medlet i en koncentrerad koksaltlösning. Pojken fick då i sig en trettio gånger starkare koksaltlösning än den som är naturlig i kroppen.

Annons

På morgonen upptäckte personalen att blodcirkulationen hade upphört på ett område på hans fotrygg där infusionsnålen suttit. En vanlig komplikation då för stark koksaltlösning har getts.

Pojken fick omedelbart behandling. Om han kommer få bestående men av felbehandlingen är ännu för tidigt att säga, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Chefsläkaren har nu anmält händelsen enligt lex Maria till Socialstyrelsen. Enligt lex Maria är vårdgivaren skyldig att anmäla händelser där patienter riskerat att skadas som följd av den vård de fått. (TT)

Lund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons