Nyheter

Liten mask får döda mördarsnigel

Kemikalieinspektionen har godkänt att den millimeterstora rundmasken nematoden får användas mot trädgårdsgisslet spansk skogssnigel - mördarsnigeln.
Nyheter • Publicerad 19 april 2008
Mördarsniglar. Arkivbild: Albin Brönmark
Mördarsniglar. Arkivbild: Albin BrönmarkFoto: 

Masken används i Norge sedan flera år och forskningen pågår där om dess effektivitet. Forskarna har kommit fram till att den fungerar hundraprocentigt mot unga, små sniglar om den används på små ytor, skriver Bohusläningen.

I vår sker försök på stora yta som åkrar. Även svenska Jordbruksverket är intresserat av forskningen, sedan rapporter i fjol visade att mördarsnigeln är ett problem också för bönderna.

För tio år sedan avslog Kemikalieinspektion en ansökan om att få använda masken även i Sverige. Skälet var osäkerhet om huruvida nematoden hör hemma i den svenska faunan. I fjol började inspektionen svänga och Lars Lindqvist på myndigheten sade då att "vi skulle kanske göra en annan bedömning eftersom man har hittat den naturligt förekommande i Norge".

Danmark, Norge och Storbritannien använder masken mot snigeln.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.