Annons
Nyheter

Liten grupp bryter ständigt mot besöksförbud

Omkring en tredjedel av alla besöksförbud överträds, men det är ett mindre antal personer som står för en stor del av överträdelserna. Polisens skyldighet att följa upp besöksförbuden måste bli tydligare, anser Brottsförebyggande rådet (Brå).
Nyheter • Publicerad 1 juli 2005

Besöksförbud innebär att en person inte får besöka eller på annat sätt kontakta eller följa efter den som skyddas av förbudet. Lagen om besöksförbud infördes 1988, i första hand för att begränsa våld mot kvinnor i nära relationer, och den skärptes den 1 september 2003, dels genom att det blev möjligt att besluta om besöksförbud i den egna bostaden, dels genom att det skyddade området utvidgades. Antalet ansökningar om besöksförbud till domstolarna ökade med 48 procent åren 2000–2004, från 5761 till 8536, visar en utvärdering av lagen som Brå gjort. Samtidigt minskade andelen beviljade besöksförbud något, från 53 till 48 procent. Anmälningsstatistiken tyder på att förbudet fungerar och inte överträds i en majoritet av fallen, konstaterar Brå. I de fall där besöksförbudet överträds är det dock inte ovanligt med upprepade överträdelser. En tredjedel av dem som anmäldes 2004 blev anmälda fler än en gång och 26 personer stod för drygt tusen av de anmälda överträdelserna.

"Det är anmärkningsvärt att deras överträdelser kan fortgå i en sådan omfattning. För att förebygga upprepade överträdelser behövs mer kraftfulla insatser från både rättsväsendet och socialtjänsten, säger Olle Westlund, utredare vid Brå. Överträdelserna kan vara allt från enstaka sms till fysiskt våld. Brå har tagit del av 376 anmälningar om överträdelser som visar att majoriteten av kontakterna sker via telefon eller sms. Fysiskt våld mot den skyddade är mer ovanligt och ingick i sju av de 376 anmälda överträdelserna.

Annons

De flesta polismyndigheter har rutiner för sitt arbete med besöksförbud, men dessa behöver utvecklas och preciseras, anser Brå.

"För att dessa frågor ska få en högre prioritet kan det finnas skäl att i besöksförbudslagen skriva in en tydligare skyldighet för polisen att regelmässigt följa upp hur beviljade besöksförbud fungerar", skriver Stina Holmberg, enhetschef vid Brå i ett pressmeddelande. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons