Annons
Nyheter

Leksaksköpare uppmanas spärra kortet

Alla som använt kort med magnetremsa vid betalning hos leksaksaffären Toys R Us i Malmö bör spärra sitt kort. En avancerad skimningsutrustning har avslöjats i butiken.
Nyheter • Publicerad 12 december 2008

Redan har de första anmälningarna om illegala uttag kommit in.

- Uttagen har gjorts i Italien, säger polisinspektör Magnus Fornell, expert på skimning hos Malmöpolisens bedrägerirotel. Det tyder på att vi har att göra med en internationell liga, säger han.

Annons

Och mycket talar för att den har sitt ursprung i Rumänien. Magnus Fornell har talat med en hög säkerhetschef hos American Express som betecknar rumänska ligor som mest framträdande i Europa när det gäller skimning.

- Och vi har tidigare fått fast rumäner med sådan här utrustning vid Öresundsbron.

Han hoppas att butikschefen hos Toys R Us upptäckte utrustningen något så när snabbt. Men det är något man inte kan veta.

- Nu i julklappstider är genomströmningen i en butik som Toys R Us extra stor. Bedragarna får alltså tag på många kort- och kontouppgifter på den tid det tar att upptäcka utrustningen, säger Magnus Fornell.

Bedragarna kan ha kommit över både pinkod och kortnummer till de kort som skimmats.

Utrustningen som bedragarna använt denna gång är mycket avancerad.

- Vet man inte vad man ska leta efter upptäcks den inte, säger Magnus Fornell till TT.

Utrustningen har bland att bestått av en trådlös sändare med en räckvidd på 20&tstr;30 meter, lagom för att bedragarna ska kunna sitta på parkeringen utanför affären och ta emot kortuppgifterna.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons