Annons
Nyheter

Legionellasmitta på barnsjukhus anmäls

Nyheter • Publicerad 31 mars 2005

Lunds Universitetssjukhus anmäler sig enligt Lex Maria för att en tvåårig flicka i januari under sin vårdtid på Barn- och ungdomssjukhuset smittades med legionella. Flickan behandlades med cellgift för en akut blodsjukdom när hon plötsligt drabbades av hög feber, leverpåverkan och lunginflammation.

På intensivvårdsavdelningen upptäcktes det att hennes lunginflammation orsakats av legionellabakterier, som visade sig ha funnits i vattenledningarna på vårdavdelningen.

Annons

Flickan kunde efter intensivbehandling med antibiotika återuppta sin cellgiftsbehandling en dryg månad senare.

Legionellabakterier kan växa till när vatten står stilla till exempel i kranar och duschar, särskilt om det varma vattnet inte håller tillräckligt hög temperatur. Smittan drabbar oftast personer med svagt immunförsvar.

Barn- och ungdomssjukhuset i Lund sanerade efter händelsen genast sitt vattensystem, och ingen annan patient smittades. Sjukhuset har nu installerat ett kontrollsystem med larm för vattenledningarna. (TT)

Lund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons