Annons
Nyheter

Lax planteras ut i Helge å

I morgon och på torsdag planerar länsstyrelsen i Skåne att plantera ut 90 000 laxar i Helge å med biflödena Almaån och Bivarödsån. Utplanteringen sker med hjälp av frivilliga fiskevårdare
Nyheter • Publicerad 14 maj 2002

Det är ett försök att etablera ett självreproducerande laxbestånd i dessa vattendrag. Det rapporterar SR Kristianstad. De ett par veckor gamla laxarna kommer från laxodlingen i Mörrum. Skånes fiskerikonsulent Jan Grosen säger till SR Kristianstad att förhoppningen är att de efter ett par års tillväxt i åarna skall vandra ut i havet för att återvända så småning om till Helge å för att leka. Sedan början av 1990-talet har det pågått ett intensivt arbete för att återskapa en naturlig laxstam i Helge å. En fiskväg har öppnats vid Torsebro kraftverk och ytterligare tre fiskvägar har tillskapats. Årets utplantering är emellertid den näst sista för de medel som finns tillgängliga. Under 2003 planeras den sista utsättningen på cirka 50 000 laxungar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons