Annons
Nyheter

Lättare att bli av med utländska fångar

EU:s justitieministrar samlas på torsdagen och fredagen i Luxemburg för att bland annat bereda vägen för snabbare fångutväxling mellan medlemsländerna.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2006

Tanken är att fångar med utländsk hemvist oftare ska få – eller tvingas att – avtjäna straffet i sina hemländer och att hela proceduren ska snabbas upp.

I dag regleras överförandet av fångar av en internationell konvention och för vissa länder även ett tilläggsprotokoll enligt vilket intagna som själva motsätter kan skickas till hemlandet för att avtjäna sina straff där. Men proceduren är kantad av omfattande byråkrati och kan ta år att slutföra, enligt Richard Bernsten, rättsvårdsexpert i Kriminalvården. Det är denna byråkrati som justitieministrarna står i begrepp att väsentligt förenkla med en ny så kallad verkställighetsorder för hela EU. Med en sådan skulle proceduren kunna kortas ned till några veckor, rapporterar Sydsvenskan.

Annons

Förslaget väcktes ursprungligen av den snart avgångne justitieministern Thomas Bodström och hans finländska och österrikiska kolleger. Det officiella motivet är att fångarna lättare ska kunna anpassas socialt inför sin frigivning. Men exempelvis Sverige har inte gjort någon hemlighet av att det också handlar om att spara pengar. En intagen på ett svenskt högriskfängelse kostar uppemot 3000 kronor per dygn att vårda. Lars Werkström, internationell chefsförhandlare på justitiedepartementet, tror att en överenskommelse kan nås under ministermötet i Luxemburg. Han säger till TT:

– Alla medlemsländer är eniga om grundprincipen även om några hittills har velat behålla möjligheten att under vissa förhållanden vägra ta emot en fånge.

Under det svenska regeringsskiftet representeras Sverige på Luxemburgmötet av EU-ambassadören Sven-Olof Petersson och Lars Werkström. Allianspartierna är helt med på noterna.

– I den här frågan har det hela tiden rått bred samsyn mellan den avgående regeringen och alla allianspartier, säger folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson till TT.

– Nu är det viktigt att vi med full kraft använder oss av detta nya instrument och ser till att ickesvenska medborgare får avtjäna sina straff i sina egna länder under förutsättning att det inte finns någon risk för omänsklig behandling, tortyr eller liknande. (TT)

Thomas Hamberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons