Annons
Nyheter

Lasaretten i Sydskåne behåller mammografin

Sjukhusen i Trelleborg och Ystad behålla större delen av mammografiverksamheten som den bedrivs i dag. Det framgår av ett färskt förslag om den framtida mammografiundersökningen i Skåne som nyligen presenterats.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2007

- Tanken är att alla ska bli kallade. I Simrishamn har kvinnorna inte blivit kallade sen december 2005. Ystad har installerat två apparater och kommer sannolikt att ha kapacitet att hantera det här på sikt. Det finns inget i förslaget om att ta bort screeningverksamheten på de ställen där det bedrivs bildtagning och granskning i dag. Det sker i dag i både Trelleborg och Ystad, säger Stefan Rydén, medicinsk rådgivare i Region Skåne

I slutet av förra veckan togs en tidplan som innebär att ärendet ska behandlas på hälso- och sjukvårdsnämndens nästa sammanträde. Förslaget kommer sannolikt att innebära att verksamheten hålls ihop så att alla skånska kvinnor för samma behandling oberoende av var i länet de bor. - Det finns nu ett förslag framtaget som går ut på att samla hela den här verksamheten som bedrivs på röntgen med screening, diagnostisk och allt som har med bröstsjukdomar till ett gemensamt verksamhetsområde i Region Skåne, säger Stefan Rydén.

Annons

Under en lång tid har Region Skåne inte nått upp till de krav som bland andra socialstyrelsen ställer på mammografiundersökningar. Bland annat beroende på svårigheter att rekrytera kvalificerade läkare och sköterskor till verksamheten.

Dessutom har socialstyrelsen beslutat att svenska kvinnor mellan 40 och 74 år ska erbjudas en undersökning. Åldersspannet har nyligen utökats med fem år. I den tidplan som nu presenteras lovar Region Skåne att hantera utökningen från och med 2009. Innan dess ska sjukvårdspolitikerna dessutom ha bestämt i vilken driftform som den nya mammografiverksamheten ska bedrivas. Vid bland andra Ystads lasarett har frågetecken rests kring var behandlingen ska ske av de kvinnor som drabbats av cancer. Det aktuella förslaget till hälso- och sjukvårdsnämndens politiker lämnar inget svar på den frågan. I stället ska frågan utredas separat inom Region Skåne.

- Där pågår ett arbete som precis har börjat. Vi ska titta på hur vi på ett bra sätt hanterar olika cancerpatienter i Skåne i framtiden. Det har funnits farhågor i Ystad om att verksamheten är volymmässigt för lite och att det skulle flyttas till ett annat ställe. Det vet vi ännu ingenting om, säger Stefan Rydén.

Det diskussionsunderlag, som cirkulerade i de skånska sjukvårdsdistrikten i juni i år, innehöll också tankarna på att ersätta den existerande verksamheten i Ystad och Trelleborg med en mobil röntgenenhet. De tankarna har enligt Stefan Rydén dock inte landat i ett konkret förslag och är inte aktuellt.

Förslaget till ny struktur på den skånska mammografin hamnar på hälso- och sjukvårdsnämndens bord 22 oktober för avgörande. Därefter har politikerna att ta ställning till om verksamheten ska upphandlas eller om den ska fortsätta i offentlig regi.

Robert Jönson

0411-55 78 69

Robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons