Annons
Nyheter

Lars Forssell har avlidit

Författaren Lars Forssell är död. Han avled i sitt hem på torsdagsmorgonen, efter en tids sjukdom. Det är en stor förlust. Han var en av de stora 1900-talspoeterna, säger Svenska Akademiens kanslichef Odd Zschiedrich.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2007
Lars Forssell. Arkivbild: Ola Torkelsson/Scanpix
Lars Forssell. Arkivbild: Ola Torkelsson/ScanpixFoto: 

Författaren Lars Forssell, mannen med den stukade hatten och det svårmodiga leendet, avled på torsdagsmorgonen efter en tids sjukdom. Han blev 79 år gammal.För Lars Forssell var ingen genre för hög eller för låg så länge utförandet var högklassigt. Varken krogshower eller schlagertexter var främmande för den mångsidige ordbrukaren.– Han var inte bara en författare med stort djup och stor kunskap, han hade också en unik folklig förankring och var inte rädd för att göra saker utanför de normala litterära sammanhangen, till exempel revyer, säger Odd Zschiedrich, kanslichef på Svenska Akademien, där Lars Forssell blev invald 1971 och hade stol nummer fyra.De sista åren var Lars Forssell för sjuk och svag för att komma på Akademiens möten, men han deltog personligen i Nobelkommittén fram till sin död.Lyrikdebuten skedde 1949 med Ryttaren och sammanlagt skulle det bli 15 diktsamlingar genom åren. Under 50-talet började hans författarskap tänja på gränserna och han gav sig in i litterära utmarker. Umgänget med den tidens kulturnissar – Erik Lindegren, Evert Taube, Pär Rådström och Stieg Trenter – gjorde nog mycket till.Han slog igenom som dramatiker med den modernistiskt experimentella pjäsen Kröningen. Den sattes upp på Dramaten 1956 och fick lysande kritik. Mest känd av Lars Forssells många pjäser blev ändå komedin Söndagspromenaden 1963.Under 60-talet blev han uppmärksammad i medierna för sina rättframma och kontroversiella åsikter. Vid flera tillfällen lyckades han välta det svenska badkaret, när han kritiserade Lennart Hylands självförgudning, Birgit Nilssons divalater och angrep USA för Vietnamkriget. På 1970 talet ställde han som första akademiledamot upp i Melodifestivalen.Att han var en briljant visdiktare var det ingen som tvivlade på. Med förkärlek för franska melodier skrev han en rad pärlor som Jag står här på ett torg, Snurra min jord och Menuett på Haga.Till hans aldrig sinande produktion hörde också filmer, revyer, skivor och mängder med essäer och artiklar. Produktionerna har lett till en rad priser genom åren. Han var den förste som mottog det nyinstiftade Adolphson-priset 2005, för sina insatser som visdiktare. Han har också mottagit bland annat Svenska Akademiens nordiska pris, även kallat Lilla Nobelpriset, och Cornelispriset.Men produktiviteten var inte konstant. Sedan ungdomen led Lars Forssell av återkommande svåra depressioner. Han beskrev hur svartalferna bet honom i både hjärta och hjärna och gjorde honom handlingsförlamad. (TT)Krister Zeidler/TT Karin Thurfjell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons