Annons
Nyheter

Larmcentraler ställer krav på teletrafiken

Att en miljon människor inte kunde ringa larmnumret 112 när de som bäst behövde det är inte acceptabelt, anser SOS Alarm och kräver skärpta krav för infrastrukturen i teletrafiken.
Nyheter • Publicerad 19 december 2005

SOS Alarm har stormen Gudrun i tankarna, hon som härjade för snart ett år sedan och slog ut el och gjorde att telestationer dog och med det telefontrafiken, både fast och mobil, i stora delar av framförallt Småland.

Kraven förs fram skriftligt till Post- och telestyrelsen (PTS), den myndighet som har tillsynsansvar vid större avbrott i de elektroniska kommunikationerna. SOS Alarm beräknar att en miljon av de 4,8 miljoner invånarna i de stormdrabbade områdena var utestängda från nödnumret 112 och alltså inte kunde be om hjälp just när de verkligen hade behovet.

Annons

Mycket mobiltrafik går i dag i det fasta nätet, enligt SOS Alarm som därför vill att telesystemen ska hållas separata för att inte bli beroende av varandra vid ett avbrott. Till SVT:s Rapport säger företagets vd Sven-Runo Bergqvist att det är väldigt viktigt att bygga isär fast telefoni och mobil telefoni så att man har tillgång till det andra om det ena slås ut.

Företagets presstalesman Anders Klarström säger att SOS Alarm inte lägger sig i det rent tekniska.

– Men det får inte vara så att det inte går att ringa med vare sig fast telefon eller mobil, säger han. Företaget, som har larmcentraler på 19 platser i Sverige, kräver också bättre reservsystem för elen till telefontrafik, att 112-samtal prioriteras om nätkapaciteten brister och att nödnumret avlastas genom att teleoperatörerna själva skaffar större beredskap att informera kunder.

I de stormdrabbade områdena repareras det fortfarande. Telenätet är helt återställt först i december nästa år, enligt Telias rapporter till PTS. (TT)

Britt Ledberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons